avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. Tatăl decedat, ...

Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. Tatăl decedat, mama deține procura pentru contul lui.
Am anunțat banca despre decesul tatălui cu rugămintea ca acest cont să se stingă/inchida. Banca nu a făcut decât să blocheze și să îl pună pe inactiv. Înainte de aceasta am verificat contul în care nu mai sunt decât 9 lei, deci „gol“, mama apucând înainte pe baza procurii să îi ridice pensia.
Banca spune ca numai cu actul de succesiune poate inchide acest cont și i se pot da mamei și alte informații legate de cont (deși are procura).
Acum, noi am aflat și de la altă bancă ca se cere actul în calitate de moștenitor.
Ce este până la urmă corect?!? Ne poate obliga banca să dezbatem succesiunea pentru închiderea contului sau este de-ajuns acel act în calitate de moștenitor, cu care confirm același lucru, cum că accept moștenirea, fie bună sau fie rea?!?
De ce interesează banca ce avere/mostenire deține mama concret, dacă oricum prin certificatul în calitate de moștenitor ne asumam răspunderea și acceptăm moștenirea ?!?

Cunosc diferența dintre aceste două acte: actul de succesiune și actul în calitate de moștenitor/succesor.

Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2024
DAlina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAlina81 , utilizator 15:09, 1 August 2024
Da, sunt doua acte diferite. Ați spus că știți diferența.
La ce ajuta?
Pai de exemplu, cu certificatul de calitate de moștenitor poți sa obții informații referitoare la defunct și la bunurile acestuia, de la diverse instituții (bănci, ANRP, ANAF, Primarie etc.), te poți prezenta la un proces, în calitate de moștenitor al uneia dintre părți, care între timp a decedat sau poți clarifica situația patrimoniului defunctului.
Practic, este un document care te ajuta sa obții și sa ai acces la toate actele necesare pentru dezbaterea succesiunii și obținerea certificatului de moștenitor.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2024
raluk0207, utilizator


Alexandru Surcel a scris:

Certificatul de calitate de mostenitor face un pic mai mult de atât: permite substituirea în drepturile și obligațiile decedatului în procese în care acesta era parte, în legătură cu notificările formulate de decedat în baza Legii nr. 10/2001 sau a cererilor formulate în temeiul legilor fondului funciar etc. Așa că cel mai bine întrebați direct banca.

hhs a scris:

Buna ziua,
" Certificatul de calitate de mostenitor" confera un drept de mostenire, adica cel de a participa la dezbaterea succesiunii. "Certificatul de mostenitor" ii confera un drept de proprietate asupra unei mosteniri !!





Mama mea vrea sa afle înainte de dezbaterea succesiunii, situația financiară a acestui cont (ex. Să nu fie datorii), NU să dispună de conținutul acestuia.
Noi am fost deja la bancă să anunțăm decesul, iar banca nu numai ca a blocat contul imediat (lucru care este legal și OK), dar a refuzat ferm să îi dea mamei informații legate de situația contului. Este posibil acest lucru doar în baza certificatului de calitate de moștenitor, să aflăm această informație?
Vrem numai să aflăm dacă sunt datorii sau nu. Nici nu e nevoie să ne denumească o sumă, ci doar să spună dacă sunt datorii sau nu.

Mă scuzați și vă mulțumesc
Pai, ei au intrebat la banca, daca ati citit in deschiderea topicului: una zice intr-un fel, alta zice altfel !!!

"Am anunțat banca despre decesul tatălui cu rugămintea ca acest cont să se stingă/inchida. Banca nu a făcut decât să blocheze și să îl pună pe inactiv. Înainte de aceasta am verificat contul în care nu mai sunt decât 9 lei, deci „gol“, mama apucând înainte pe baza procurii să îi ridice pensia.
Banca spune ca numai cu actul de succesiune poate inchide acest cont și i se pot da mamei și alte informații legate de cont (deși are procura).
Acum, noi am aflat și de la altă bancă ca se cere actul în calitate de moștenitor."
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu că "desi are procură". Nu e niciun "deși"
Cu procura s-a terminat la deces. Adio!
Atunci, obțineți un certificat de calitate de moștenitor, îl prezentați la banca si aflați informațiile care va interesează.
După ce le-ati aflat, mergeți la același notar și obțineți un certificat de moștenitor (pe 1 leu, 3 lei, 9 lei sau cât mai e în cont, plus eventualele datorii), după care închideți contul.
Dar, sa fiți conștienți ca vor fi 2 proceduri, care o sa va coste de 2 ori: obținerea certificatului de calitate de moștenitor și obținerea certificatului de moștenitor.
Asa, dacă dezbateati direct succesiunea și obtineati din prima certificatului de moștenitor, ați fi plătit doar pentru procedura succesorală și închideati și contul.
Faceți cum considerați.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2024
raluk0207, utilizator
Mulțumesc mult!

~ final discuție ~