avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara . Am o decizie de pensie anticipata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara . Am o decizie de pensie anticipata partiala din anul ...

Buna seara .
Am o decizie de pensie anticipata partiala din anul 2021 care a fost pusa in plata in iulie 2024 .
Intrebare:
1.Trebuie sa primesc o noua decizie de pensie actualizata cu punctul de pensie din 2024 ?
2.Dupa ce perioada de timp de la depunerea Ordinului de incetare a activitatii trebuie primita noua decizie?
3.Care sunt dispozitiile legale.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mac6 , utilizator 18:54, 5 August 2024
1-Nu.
Cuantumul pensiei se actualizeaza singur prin majorarea valorii punctului de pensie.
Veti prim in schimb o a;lta decizie cu aplicarea noii formule de calcul de pe legea 360/2023.
2.Nu primiti alta deciziue.
Vi se va pune in plata doar pensia in baza punctajului ,mediu anual din decizia de deschidere drepturi.
Mi s-a comunicat de la Casa de Pensii ca nu se va recalcula pensia anticipata partiala cu diminuarea asta pana la 65 ani.
Trebuie sa ii dau in judecata?
Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2024
mac6, utilizator
Este decizia d-voastra.
Legea spune ca stagiul realizat pe perioada suspendarii platii pensiei anticipate partiale va intra doar in calcul pensiei de limita de varsta.
Legea 263/2010
Art.67
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale.
Încetarea, suspendarea sau reluarea plăţii pensiei, cât şi orice modificare a drepturilor de pensie se face prin decizie emisă de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, în condiţiile respectării regimului juridic al deciziei de înscriere la pensie. Nu exista la dosarul de pensie nicio cerere de suspendare nici din partea mea si nici a Casei de Pensie.
Pensia anticipata partial nu a fost suspendata incepand cu luna urmatoare emiterii deciziei , adica din august 2021 ,deoarece ea nu a fost pusa in plata, activand ca functionar public.Am avut doar venituri din salarii in perioada 2021-2024 cand m-am pensionat, deci nu exista cumul pensie cu salariu.Repet, nu a existat nicio plata pentru pensie,nicio suspendare in aceasta perioada,nicio reangajare.
Legea este interpretata de Casa de Pensie.
Intr-adevar , pensia dvs. nu a fost suspendata , nici incetata , decizia ramane perfect valabila asa cum a fost emisa . Ca sa nu produca efecte , aveati un termen ( cred ca 30 zile ) in care sa cereti anularea ei . Faptul ca nu a fost pusa in plata nu-i anuleaza valabilitatea , e perfect valabila , asteptand sa indepliniti si conditia absolut necesara pentru a fi pusa in plata : dovada incetarii calitatii de salariat . Nu cred ca ati putea avea castig de cauza in justitie , cata vreme nu ati solicitat anularea ei , dar e doar interpretarea mea , iar eu nu sunt jurist .
Ultima modificare: Luni, 5 August 2024
CHKa, utilizator