avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara . Am o decizie de pensie anticipata ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara . Am o decizie de pensie anticipata partiala din anul ...

Buna seara .
Am o decizie de pensie anticipata partiala din anul 2021 care a fost pusa in plata in iulie 2024 .
Intrebare:
1.Trebuie sa primesc o noua decizie de pensie actualizata cu punctul de pensie din 2024 ?
2.Dupa ce perioada de timp de la depunerea Ordinului de incetare a activitatii trebuie primita noua decizie?
3.Care sunt dispozitiile legale.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mac6 , utilizator 18:54, 5 August 2024
Pentru cei care Casa de Pensii nu vor sa reduca diminuarea .
Legea nr. 142/2016 s-a modificat, printre altele, conţinutul art. 65, alin. 4 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, care va avea următorul cuprins: "(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2^1".Acest act normativ a intrat în vigoare la data de 17.07.2016 (si se incheie in 31.08.2024 )şi se aplică persoanelor ale căror drepturi de pensie anticipată parţială se deschid după această dată.
Legea nr. 216/2017 corectează discriminarea generată prin aplicarea incorectă a spiritului şi literei Legii nr. 142/2016 - care nu face disociere între beneficiarii de pensii anticipate parţial cu pensii aflate în plată şi viitorii pensionari ai acestei categorii sociale.
Aşa cum modificarea valorii punctului de pensie se aplică automat, fără vreo trimitere la neretroactivitatea legii, tot aşa, prin similitudine, solicitarea de aplicare a noilor procente de diminuare pentru fiecare lună de anticipare pe viitor şi nu retroactiv.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2024
mac6, utilizator

~ final discuție ~