avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitet executiv Asociatie de proprietari, ia decizii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitet executiv Asociatie de proprietari, ia decizii dupa bunul plac

Buna ziua,
la adunarile asociatiei de proprietari a blocului unde locuiesc nu se prezinta aproape nimeni, din 100 de apartamente, sunt prezenti 10 proprietari si se valideaza adunarea abia la reconvocare cand nu mai conteaza numarul celor prezenti. Cei prezenti sunt sustinatorii actualului comitet executiv iar ei decid ce vor, iar daca suntem 2-3 care avem intrebari legate de modul in care se cheltuie banii asociatiei, primim raspunsuri urate si amenintari de la cei din comitet.
Intrebarile mele, avand in vedere ca urmeaza o noua adunare ar fi urmatoarele:

- pot inregistra audio ce se discuta pentru a putea folosi ca proba acea inregistrare in cazul in care sunt amenintat sau mi se vorbeste urat? Adunarea se desfasoara intr-un spatiu comun al blocului.

- din cauza ca grupul celor 10 au vehicule electrice, vor ca sa monteze pe banii tututuror statii de incarcare, lucru care nu mi se pare ok, nu am de ce sa platesc pentru ceva care nu aduce reun beneficiu bunului comun, respectiv eu nu ma pot folosi de el dar pentru proiect si alte taxe vor sa ne oblige si pe restul sa platim pentru ca, in conceptia lor, comitetul decide ce vrea. Unde ma pot adresa , la ce institutii pt o sesizare? Pot ataca o asemenea decizie in instanta? De ce argumente m-as putea folosi?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:31, 31 Iulie 2024
1. Ce relatati dvs. despre decizii in AG recomvocata este un caz majoritar, cred ca peste 70% dintre asociatii iau hotariri in acest mod. Nu e neaparat vina Cex.
2. Inregistrarea nu e legala, aveti martori cei care vin la sedinta, dar nu sunt neaparat in barca Cex.
3. Nu se pot atit de usor monta acele statii de incarcare. Ele ar fi amplasate pe partea comuna, astfel ca:
Articolul 36
Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.

Acordul tuturor proprietarilor implica si al celor ce nu sunt membri de asociatie.
In plus :
Articolul 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
(2) Acționarea în justiție în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia.

In oricare situatie in care este incalcata legea, puteti depune reclamatie la primarie, in atentie compartimentului ce se ocupa de asociatii , privind incalcarea art. 102 alin 1 litera e "depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv,".
[ link extern ]

Daca nu se rezolva, aveti calea instantei,unde cereti anularea hotaririi AG ilegala, conform art. 52.

~ final discuție ~