avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie. De ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie. De aproape 7 ani ...

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie. De aproape 7 ani de zile sunt angajata unei companii. In prima zi de concediu primesc un mesaj pe WhatsApp de la seful meu prin care sunt anuntata ca va trebui sa imi caut de lucru si sa plec. Motivele prezentate au fost urmatoarele: s-a intamplat ceva structural cu mine ca de un an incoace nu imi mai poate gasi nimic de facut si alt motiv ar fi ca eu nu imi ajut colegii decat daca sunt chemata pe nume ceea ce nu este adevarat, dar este stipulat ca un motiv in plus. Mai pe scurt si indirect mi se cere sa demisionez. Eu nu doresc acest lucru pentru ca nu consider ca am facut nimic, nu am fost cercetata disciplinar din cauza ca "nu mi-am ajutat colegii" si nici din alte cauze. Ce as putea face in aceasta situatie? Care sunt sansele ca de pe urma acestui taraboi sa primesc vreun salariu compensatoriu sau daca am dreptul la asa ceva? Mentionez ca nu lucrez la o institutie de stat. Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:56, 31 Iulie 2024
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Puteti sesiza ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator sau puteti sesiza instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator.

Whatapps nu este cale oficiala de comunicare a deciziilor unui angajator.

2. Codul Muncii
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Obligatia de plata a salariilor compensatorii trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, In acest caz, angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii.

~ final discuție ~