avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonus casatorie cf CCM ambii soti angajati in cadrul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonus casatorie cf CCM ambii soti angajati in cadrul aceleiasi companii

Buna ziua!

Eu si sotul meu lucram in cadrul aceleiasi societati (companie multinationala cu 600 + angajati - domeniu shared services).

Relatia s-a constituit la locul de munca in urma cu 1 an jumate. Aceasta a fost declarata catre managementul superior la scurt timp (cf. RI), pentru a evita orice probabilitate de conflict de interese - desi, nu raspundem direct sau indirect unul celuilalt.

Pe langa CIM, noi avem aplicabil la nivel de societate RI precum si CCM.

In urma cu putin timp noi am avut casatoria civila si dorim sa solicitam bonusul de casatorie la care avem dreptul cf CCM. De asemenea, tin sa mentionez ca sunt insarcinata in luna a7a urmand ca in octombrie 2024 sa avem si un copil impreuna (situatie de altfel cunoscuta de angajator).

Ne confruntam cu urmtoarea intrebare/nelamurire:
Angajatorul poate refuza plata bonusului de casatorie - sau cel de nastere copil pe viitor - catre ambii soti / parinti daca acestia sunt ambii angajati ai societatii?

In CCM sunt prevazute urmatoarele:

"Art. 48. — (1) Salariații au dreptul la zile libere plătite (care nu se reporteaza anual si nu se compenseaza in bani in cazul incetarii contractului de munca) si indemnizatii pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului — 5 zile lucrătoare, iar indemnizatia este de 1500 lei net;indemnizatia se acorda o singura data.
b) căsătoria unui copil — 3 zile zile lucrătoare;
c) nașterea/adoptia unui copil — 5 zile lucrătoare + 10 zile dacă tatăl a urmat un curs de puericultura, iar indemnizatia este de 3000 lei net; indemnizatia se acorda pentru fiecare copil.
d) decesul soțului, copilului, părinților, socrilor — 3 zile lucrătoare; indemnizatia este de 3000 lei net;
e) decesul bunicilor, fraților, surorilor — 1 zi lucrătoare;
f) donatori de sânge — conform legii;
g) la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași unități, cu mutarea reședinței în altă localitate — 2 zile lucrătoare"

In RI - e specificat faptul ca atunci cand apare o relatie la locul de munca aceasta trebuie sa fie adusa la cunostinta de catre angajat spre managementul superior - lucru care de altfel asa s-a intamplat.
RI prevede in acest sens:
"Relatii de familie si personale
Compania noastra a fost fondata de familii si va incurajam sa le recomandati prietenilor si membrilor familiei sa lucreze la noi; cu toate acestea, este important sa intelegem ca prietenilor si membrilor familiei nu li se va acorda tratament preferential si ca vor fi luati in considerare alaturi de toti ceilalti candidati calificati pentru o functie. Membrii familiei si cei care au o relatie personala stransa, nu pot avea o relatie de raportare sau una in care au control unul asupra celuilalt in luarea deciziilor legate de salarizare, beneficii,
performanta, dezvoltare, promovare sau disciplina."

Tot in RI avem urmatorul paragraf referitor la Plata salarii, bonusuri si alte beneficii:

"Politica de remunerare La [...], credem intr-o filozofie de plata in functie de performanta,
Pachetul de recompense totale ar trebui sa recunoasca si sa recompenseze experienta, performanta si contributile fiecarui angajat.
Componentele cheie ale programului ostru de recompensare totala sunt salariul de baza, stimulentele pe termen scurt, stimulentele pe termen lung, beneficile recunoasterea, bunastarea si dezvoltarea carierei"

Angajatorul sustine fara a fi mentionat in CIM, CCM sau RI ca aceste bonusuri pot fi primite doar de catre unul din angajati, daca acestia lucreaza ambii in cadrul companiei.
Ei sustin ca exista un singur certificat de casatorie/nastere/deces etc. si de aceea nu se pot achita 2 bonusuri catre 2 angajati asa cum prevede CCM.
Acesta explicatie mi se pare nefondata si fara logica. Astfel, daca noi am fi angajati in 2 companii diferite, ambele companii avand CCM care prevede ca se acorda bonus de casatorie/nastere - dituatia nu ar fi la fel, adica tot doar un singur act ar fi emis si depus spre acordare bonus la ambele companii?

Ma consider neindreptatita de companie si as dori sa aflu parerea dvs. precum si sfaturi si indrumari.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 31 Iulie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptul amandoi la plata acelui bonus .. Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus . Această regulă se refera la faptul că , unei formulări generale a textului legal trebuie să-i corespundă o aplicare generală a acestuia, fără a face apel la distincţii pe care legea nu le prevede.

~ final discuție ~