avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt 3 surori mostenitoare de pe urma părinților. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt 3 surori mostenitoare de pe urma părinților. Una din ele ...

Sunt 3 surori mostenitoare de pe urma părinților. Una din ele a decedat și moștenitori sunt cele două fete ale ei iar alta, din nefericire, nu mai are capacitate de discernământ, fiind diagnosticată cu Alzheimer moderat.
Se mai poate face ceva pe linia moștenirii în sensul vânzării unor bunuri (casă, teren) cu una din mostenitoare în situația în care este sau nu ? Se pot face acte prin excluderea celei care are discernământ limitat? Cum să procedăm?
Mulțumesc pt răspuns
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 07:57, 2 August 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă boala este la fază incipientă și dacă obțineți de la medicul legist un certificat medico legal psihiatric, din care sa rezulte ca are discernământul necesar sa semneze acte juridice de dispoziție, poate vinde ea însăși.
Dacă nu, va trebui sa apelați la un avocat, sa o puneți sub interdicție si sa obțineți de la instanta o hotărâre judecătorească prin care este desemnat un curator care sa semneze un contract de vânzare pentru bunurile pe care doriți sa le vindeți.
Sora care o considerati bolnava, are drepturi egale cu dvs si cu toata lumea.
Nu poate fi exclusa de la mostenire, va mosteni cota ei din dreptul ei.

Cine va dezinformat ca sora bolnava n-are discernamant'?
I-ati facut cumva expertiza la IML'?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2024
Dapix, utilizator
Nu m-a dezinformat nimeni se vede din comportament, eu doar am întrebat care este procedura de urmat pt că notarii deja nu o mai acceptă să semneze procuri. Deci ce ar trebui să fac? Se pot încheia tranzacții și fără ea ? Înțeleg că nu, deci ar trebui inițiată procedura unui curator. Cât de anevoioasă este această procedură ? Mulțumesc mult pt răspuns
Trebuie sa apelati la instanta sa o puna sub tutela speciala.
Va trebui numit un tutore.

Va dura procesul cam un an.
Curatela se judecă în regim de urgență de către instanță. Nu-i o procedura anevoioasă, e simplu de judecat.
Instanța va desemna un curator care să-i reprezinte interesele, în relația cu instituțiile.

Curatela are ca scop ocrotirea juridica a unor persoane fizice aflate in situatii speciale prevazute de lege – persoane capabile, dar care, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, nu pot personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare.

Curatela se dă „în vederea administrării bunurilor, veniturilor şi ridicării drepturilor băneşti”. Vă permite să ridicaţi pensia fără probleme, în cazul în care persoana este internată, vă ajută să obţineţi acte de la circa financiară, să mergeţi la direcţia de taxe şi impozite.
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~