avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pronuntare instanta pe o lege veche Buna ziua. Am ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pronuntare instanta pe o lege veche Buna ziua. Am primit astazi ...

Pronuntare instanta pe o lege veche

Buna ziua.
Am primit astazi o pronuntare din partea instantei care in motivare menționează articole din varianta neactualizata a unei legi.
Practic, ultima infatisare a avut loc in prima săptămână din luna aprilie dupa care termenul pentru pronunțare s-a fixat fix in ziua in care a fost adoptata noua varianta a legii, la sfarsitul lunii aprilie.
Pronuntarea instantei a avut loc abia in luna iunie dupa multe amanari.
Întrebare este, dupa care varianta a legii ar trebui sa se pronunte instanta?
Legea aplicabilă se stabilește de avocat și judecător.
Se poate aplica o lege veche.

București 2024
Va mulțumesc pentru raspuns.
Sa inteleg ca judecatorul cu avocatul decid pe care varianta a legii sa se judece?
Care parte din avocatii implicati se consulta?
Adica... De exemplu...
Daca legea pe care as fi judecat azi pentru ca am furat o paine as primi 5 ani iar cand instanta se pronunta dupa o luna de cand s-a modificat legea si as scapa de pedeapsa... Se negociază intre instanta si avocat?
Nu se negociază.
In penal se aplica legea mai favorabilă.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2024
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu este penal. Este civil.

Modificările aduse in noua varianta a legii pedepsesc un abuzator cand prin vechea forma abuzatorul nu pateste nimic.

In acest caz instanta a ales doar sa ocrotească un abuzator si abuzurile facute, in acelasi timp luand nota si recunoscandu-le ca exista, in motivare.

Asta nu am inteles eu. Tu, ca instanta, le vezi, le recunosti, le spui, le scrii negru pe alb in mktivare iar cand aplici legea... Aplici varianta veche.

Va mulțumesc inca o data dl avocat.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Nu se negociază.
In penal se aplica legea mai favorabilă.

In principiu, in situatia dv., pare a se aplica legea veche, insa nu stiu, exact, in ce domeniu este. Spuneti ca e civil, dar pare cumva o lege punitiva, contraventionala, ceea ce schimba situatia.
Oricum, in civil cititi art. 6 Cod civil despre aplicarea legii pentru informatii generale. Pentru analiza individuala, vorbiti cu un avocat, lucrurile sunt stabilite de lege clar, insa ca sa strim ce se aplica din lege, trebuie vazuta situatia in concret. Inclusiv cererile in instanta si datele unor fapte.

~ final discuție ~