avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua as putea sa iau indemnizație și prenatal ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua as putea sa iau indemnizație și prenatal dacă lucrez ...

Bună ziua as putea sa iau indemnizație și prenatal dacă lucrez 2 ore pe săptămână iar salariul meu brut pe cartea de muncă este de 825 lei ? M-as încadra, cam câți bani as lua în fiecare lună ???
Cel mai recent răspuns: Mihaela Valeanu , utilizator 07:03, 4 August 2024
Va incadrati la indemnizatia minima de 1651lei.

Ce legatura are cu prenatal? Va referiti la concediul medical de 126de zile? Sunteti platita cu 85%din valoarea salariului.
1. Indemnizatia de maternitate (pre si postnatal) se acorda daca :
- realizati venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, indiferent de durata timpului de munca;
- aveti stagiul minim de asigurare necesar pentru acordarea acesteia ( 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical)

Cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.)

2. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
...

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala).

3. Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.
Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da la asta mă refer .

Editat citare raspuns.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~