avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acțiune în contencios administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acțiune în contencios administrativ

Vreau sa dau in judecata niste funcționari din primărie care nu-si îndeplinesc atributiile. Intentionez sa cer instanței sa oblige respectivii funcționari sa aplice amenzile corespunzatoare președintelui asoc de propr pt zecile de încălcări ale legii semnalate dar pt care nu s-a aplicat nicio amenda.
Credeti ca ar fi admisibila o asemenea cerere?
Ultima modificare: Luni, 5 August 2024
prettydaniola, utilizator
Cel mai recent răspuns: prettydaniola , utilizator 09:27, 29 August 2024
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stiu ca aici ar fi mai potrivit un raspuns de la un jurist... si nu cred ca tre' sa ajungeti pana acolo. O sa va intrebe, care este paguba (materiala) produsa. In fine, nu o luati de buna, merita sa discutati. Poate ca aici, pe forum, o sa gasiti mai multe sfaturi.
Sa nu va auda domnul din Braila !!!
Mai bine va adresati direct Primarului, prin e-mail.
Apoi, vazand ca sunteti o buna observatoare a multor aspecte privind as. prop. , v-as propune, ca la viitoarea AG a membrilor sa propuneti in ordinea de zi, schimbarea/modificarea membrilor com. ex. si in special al presedintelui indolent. Nu zic, dar poate ca, chiar candidati la aceasta nobila functie. De ce doar sa constatati incalcarile, ci sa fiti chiar in mijlocul actiunilor. Va asigur ca acolo va fi mai greu, dar o sa stiti ca le-ati facut. Intr-un an-doi, o sa va lamuriti, oarecum!]
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Funcționarilor respectivi le am făcut plângere administrativă la primar, care nici măcar nu mi a răspuns la mail ul respectiv, atât de mult îl interesează pe el problemele cetățenilor. Menționez că este vorba de primarul userist al sectorului 2, Radu Mihaiu, care deși are o adresă de email dedicată funcției: primar@ps2.ro, niciodată nu răspunde la sesizările trimise pe această adresă. V-ati dat seama cred ca este vorba de funcționarii serviciului de relații cu asociațiile de proprietari, care dau numai răspunsuri inepte dar niciodată nu au luat vreo măsură pt rezolvarea situației semnalate. Un răspuns inseamna un simplu text, niste cuvinte scrise într-un mail, nicidecum soluționarea sesizărilor in spiritul si litera legii: OG 33/2020 si OG 27/2002. Răspunsurile sunt absolut penibile si demonstreaza incompetenta, ANALFABETISM FUNCTIONAL si rea credinta. Am fost 6.5 ani președintele asoc si pt ca eram prea corecta și nu am vrut să semnez un contract păgubos pt asoc pe care mi-l tot băgau pe gât, cu amenintari, membrii cex, mi-au făcut o înscenare de care s-au folosit in AG din 2021 pt a mă demite. Astfel asoc a încăput pe mâna unui grup de tip mafiot care face tot felul de ilegalitati, pe care le semnalez de 3 ani atât poliției locale cât si serviciului de relații cu A.P. din primărie, fără a se lua nicio măsură. La AG este imposibil sa spui ceva impotriva președintei si a cex ca imediat îți sar in cap acoliții lor spălați pe creier. Nicio AG nu se poate desfășura normal din cauza acestor scandalagii. Deci singura solutie pt obligarea conducerii asoc sa se conformeze legii este amendarea acesteia, dar se pare ca si la nivelul autoritatilor locale abilitate prin lege sa aplice amenzi se practica obiceiul stramosesc numit "șpaga", pt a scăpa de amendă. Ba mai mult, in loc sa aplice legea, atât pol loc cat si serviciul din primărie ma sfătuiesc să dau asoc in jud, de ca si cum asta ar insemna un lucru banal care se rezolva gratis într-o lună de zile.

Am vrut să postez acest subiect in categoria contencios administrativ dar site-ul nu a afișat categoria respectiva.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2024
prettydaniola, utilizator
Nu este o problema de contencios, este una de drept civil. Poate ar fi indicat sa luati situatia in intregul ei si sa mergeti la un avocat, caci sunt mai multe inconsistente referitor la cine e responsabil de ce anume. Nu stiu daca politia locala ar avea vreo atributie, nu cunosc de ce va privesc functionarii si de ce amendarea este solutia. In esenta, deciziile luate in AG, daca nu sunt legale, se pot shcimba, asa cum v-au spus toti, in instanta. Civila.
De aceea poate ar ajuta sa gasiti un avocat sa va indrume. Depinde si c e sustinere aveti intre membrii asociatiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dna avocat, nu toti ne permitem sa platim avocati cu mii de lei când abia reusim sa supravietuim de la o luna la alta. Ca sa nu mai vorbim si de expertiza financiara pe care le plătește reclamantul pt a dovedi frauda. Iar un avocat din oficiu nu are competentele necesare pt spete din domeniul atăt de complicat al asoc de proprietari, dovada miile de postari pe acest forum.

Poliția locală și Serviciul de relatii cu asociațiile de proprietari din primărie au atribuții de constatare si amendare a incalcarilor legii 196/2018. Aceste autorități sunt deci obligate să ia măsuri astfel încât să nu se ajunga in instanta, care este oricum supraaglomerata. Un proces durează 2-3.ani, timp în care multe se schimba in asociatie, dispar acte, se ascund probe, pleaca oamenii care ar fi trebuit sancționați si li se pierde urma, etc. Dacă se contesta în instanță o hot AG contrară legii, atunci cand se pronunta o solutie finală - după 2-3 ani - aceasta nu își mai produce efectele pt ca devine caducă. Deci nu se mai întâmplă nimic, nu se mai corecteaza nimic, nu se mai sanctioneaza nimic. Președintele care si-a luat salariul ilegal nu mai da nimic inapoi, administratorul care a exercitat ilegal ocupatia si si-a încasat banii nu mai dă nimic înapoi, fondurile stabilite ilegal s-au încasat de la oameni si nu se mai dau inapoi... etc. Vi se pare ca asta inseamna ca se face dreptate? Reclamantul ramane cu timpul pierdut, cu nervii distruși si eventual si cu paguba materială, pt ca nu toti judecătorii inteleg si aplica corect legea 196/2018 si nu dau câștig de cauză reclamantului. De aceea practica judiciară este plina de soluții contradictorii la spețe identice. Si pot exemplifica cu cazuri personale, nu din auzite. Imaginati-va ca eu, proprietar, cer niste acte ale asoc pe care am dreptul sa le vad si nu mi se arată. Trebuie să mă judec pt asta 2-3 ani??? Si daca intre timp mi se arată actele respective si astfel dispare obiectul cererii de chemare în judecată, eu raman cu paguba (plata avocat) pt ca cererea va fi respinsa ca fiind rămasă fără obiect.. Si iată cum chelt de judecată raman in sarcina mea pt ca, nu-i asa, partea care pierde procesul suporta chelt de judecată, cf legii. Vi se pare normal?

Daca aceste autorități si-ar face datoria - respectiv ar amenda președintele pt neîndeplinirea atribuțiilor, asa cum prevede legea 196/2018 - este garantat 100% ca a 2a zi s-ar conforma legii. Este general si universal valabil că nicio altă metodă nu este mai eficienta in a obliga la respectarea legii decat amenda. De-a lungul vremii coerciția a fost mult mai rapida si mai eficienta în civilizarea si conformarea la lege a oamenilor decat educația si vorba buna. Educatia necesita timp iar de vorba buna nu se sperie nimeni.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
observ ca principalul dvs. of este ca nu isi fac treaba functionarasii din primarie , respectiv nu aplica legile si anume nu amendeaza de ex.presedintele . va dau un fapt concret , a fost amendat presedintele asociatiei , a platit pe jumatate amenda si eu tot nu am intrat in posesia celor solicitate , ba mai mult am platit si copierea documenteleor . nu stiu ce sanase aveti in instanta pe timpurile acestea ( a se vedea raspunsul unui avocat ) Atata timp cat nu aveti sustinatori , lucrurile sunt in zadar , va doresc succes