avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Trecere pe roșu la semafor mașină
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Trecere pe roșu la semafor mașină

Bună ziua.

Zilele trecute mergeam la serviciu si in drum avem o trecere de pietoni cu buton, semaforizata.
Am oprit, am apăsat butonul si am așteptat culoarea verde.
Apoi ne-am angajat in traversare, mașinile din partea stânga oprind.
Fetita noastră a luat-o înainte si o mașină care venea pe sensul din dreapta deși mergea încet si avea alte mașini oprite lângă ea, pietonii erau angajați in traversare si semaforul are becuri atât sus cat si jos, la nivelul șoferului, nu a oprit la culoarea roșie si a trecut.
Deși am văzut ca un impact cu fetita era iminent am făcut semn disperat șoferului de la 2-3 metri sa oprească, am urlat la el dar nimic si-a continuat drumul impasibil printre pietoni.
Doar o minune a făcut ca sa nu fie prinsa sub rotile mașinii fetita care s-a oprit la 20-30 cm de mașina in timp ce trecea pe lângă ea.
După incident am făcut semne șoferului sa oprească, am alergat după el dar nimic si-a continuat drumul impasibil fără sa oprească sa vadă de ce țipam la el, facem semne, alergam după mașină.
Având in vedere ca la trecere sunt montate camere video in ambele sensuri, iar pe o raza de 100 de metri sunt 7 camere de supraveghere stradala am făcut petiție la politie unde am descris situația.
După o săptămână am primit mesaj de la politie ca nu exista camera acolo.
Deși sunt cel puțin 7 care se vad cu ochiul liber unele fiind chiar pe stâlpii semaforului.
Am rămas siderat si nu știu cum sa acționez in aceasta situație.
Pun o poza unde se vede clar camera de deasupra unui sens de traversare, pe stâlpul semaforului, si răspunsul politiei.

Trecerea:
[ link extern ]

Răspuns:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 6 August 2024
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 12:12, 13 August 2024
Eu as reveni la politie cu mai multe fotografii care sa arate camerele precum si cu o adresa la primarie pentru a va spune dac au montate camere in zona sau nu...

Si ca o ultima mentiune in adresa catre politie le as spune ca o sa invit televiziunile sa constate daca sunt camere in zona sau nu daca dumnealor nu le gasesc...
Politia are dreptate :
Notă
Începând cu data de 27-10-2024, conform Punctului 32, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 84 din 21 iunie 2024, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 591 din 25 iunie 2024 coroborat cu prevederile Alineatului (2), Articolul VII din același act normativ, după articolul 109^1 se introduc două noi articole, art. 109^2 si 109^3 cu următorul cuprins:

Articolul 109^2
(1) Poliția Română are dreptul de a prelucra, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, datele de monitorizare a traficului rutier, colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează.
(2) Poliția Română primește de la administratorii drumurilor publice de interes județean și local, automat, prin intermediul unor sisteme de comunicații securizate, semnalări și datele de monitorizare a traficului aferente acestora care privesc posibila:
a) încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice;
b) prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
(3) Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează:
a) limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
b) interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
c) semnificația culorii roșii a semaforului;
d) trecerea la nivel cu calea ferată;
e) interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
f) depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.

Deocamdata e :
Articolul 109
(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către polițistul local se fac cu respectarea dispozițiilor Legii poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
[ link extern ]
Camerele sunt acolo de mult timp si se folosesc in mod curent de către politia locala care supraveghează zona (accidente, furturi etc).

Faptul ca mi s-a comunicat ca nu sunt mi se pare dubios.

Din cate îmi miroase mie încearcă să protejeze pe făptuitor (bănuiesc ca e de-al lor, dintr-o instituție "de forță", persoana importanta sau ruda a unei persoane importante).
Practic vor sa mușamalizeze.

Ionut.ion a scris:

Eu as reveni la politie cu mai multe fotografii care sa arate camerele precum si cu o adresa la primarie pentru a va spune dac au montate camere in zona sau nu...

Si ca o ultima mentiune in adresa catre politie le as spune ca o sa invit televiziunile sa constate daca sunt camere in zona sau nu daca dumnealor nu le gasesc...

In legătură cu articolul 109 si modificările acestuia eu observ ca se face referire la situația in care aceste date vor fi primite automat nu la alta situație. Asta nu înseamnă ca daca e o problema nu se poate verifica manual in DVR înregistrarea si sa fie folosita ca temei pentru aplicarea sancțiunii cu condiția îndeplinirii cerințelor de la alin 2.

Înțeleg ca nu îl poate amenda direct ca nu a constatat in mod nemijlocit polițistul dar mie in adresa nu mi se invoca acest lucru ci ca nu exista camere de supraveghere acolo, cea ce este neadevărat.

Vad totodată la alin. 2 din articolul invocat:
(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Conform art. 6 alin 19 din OUG 195/2002:

19. mijloc tehnic certificat - dispozitivul care dovedeşte consumul de substanţe psihoactive ori prezenţa în aerul expirat a alcoolului sau prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulaţie;

Eu spun practic: "Hei, noi am amenda dar nu exista camere acolo si nici polițist care sa constate direct așa ca sunt incidente prevederile art 109", cea ce nu este adevărat, fiind întrunite condițiile prin alin. 2 al articolului.

De asemenea cred ca e un truc sa tragă de timp si pana le dovedesc eu ca "greșesc" ei vor spune: "Ah, sorry, aveți dreptate dar ce păcat ca nu mai sunt înregistrările din camere trecând 30 de zile timp după care se rescriu. Știți...noi avem toată bunăvoința dar iată nu mai avem înregistrări după ce sa identificam fapta si autorul".

Cu alte cuvinte un mijloc tehnic certificat este un dispozitiv prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulație.

Este un sau acolo nu un și.

Pe scurt o camera video din sistemul de supraveghere stradala al politiei locale/primăriei reprezintă un mijloc tehnic certificat cu condiția sa dovedească încălcări ale unor reguli de circulație in accepțiunea legislației actuale.

Ultima modificare: Marți, 6 August 2024
giv, utilizator
Alte păreri?

~ final discuție ~