avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Bună ziua. Aș dori să mă lamuriti, vă rog, cu câteva întrebări despre succesiune. Bunicul matern a decedat acum 2 luni. El are doar 2 copii, pe mama mea, și fratele ei. Aceștia din urmă, au convenit să îmi cedeze mie, nepoata defunctului, moștenirea, însumând o casă cu teren. Unchiul meu nu are copiii, iar eu mai am un frate. Se înțeleg și sunt de acord de a-mi lăsa mie moștenirea după bunicul meu. Bunica mea maternă trăiește, dar ei erau divorțați de 20 ani, iar imobilul respectiv era pe numele bunicului meu înainte de căsătoria lor. In concluzie, succesiunea ar trebui dezbătută între mama mea și fratele ei. Am fost astăzi la primăria pe raza căruia se află imobilul, și mi-a fost spus că trebuie refăcut cadastrul(casa are deja cadastru). La notar mi-a fost spus că dacă documentația cadastrală a fost realizată înainte de 2005, într-adevăr trebuie refăcută, daca este după 2005, nu mai trebuie. Cadastrul este de la construcția casei(in jur de 1980), dar nu au fost făcute modificări de structură încât să necesite cadastru nou. Unchiul meu este plecat în Belgia, și dorește să facă procură bunicii mele pentru succesiune. Din ce-am înțeles astăzi de la notar, succesiunea nu poate fi cedată in favoarea cuiva anume. La notar mi-a fost comunicat că procura notariala de la consulat trebuie autentificată undeva, altfel nu are nicio valoare la noi in țară. În acest sens, am câteva întrebări:
1. Unde trebuie înregistrată procura notariala de la consulat/ambasada pentru a avea relevanță aici în țară?
2. Ce act notarial se poate face pentru a nu fi atacat? (Vânzare-cumpărare sau donație) Deoarece am citit că cel de donație poate fi revocat de moștenitori rezervatari(in cauză, fratele meu, și viitorii copii ai unchiului )
3. Daca imobilul are deja cadastru, chiar și din 1980, este obligatoriu refacerea acestuia?
4. Care este varianta cea mai bună pentru a intra eu in posesia bunurilor? La notar mi-a fost spus că ar fi in regula ca unul din ei(mama și fratele ei) sa renunțe, ca celălalt să devină moștenitor deplin, iar mai apoi sa se facă contract de vânzare-cumpărare cu mine.
5. La notar mi-a fost explicat că nu contează faptul că nu era proprietară și bunica, și că erau divorțați. Daca aceasta este trecută în certificatul de rol, intră și ea la succesiune.
6. Daca mama mea renunță la moștenire, practic toată moștenirea ii revine unchiului, nu? Iar mai apoi, unchiul meu să facă contract de vânzare-cumpărare cu mine. Se poate face asta?
Mulțumesc pentru eventuale răspunsuri!
Ultima modificare: Marți, 6 August 2024
Roxana1231, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:08, 7 August 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nicăieri. La Ambasada sau Consulat procura se autentifica direct în limba română, în conformitate cu legislația românească și este înregistrata online în Registrul Național Notarial de Evidenta a Procurilor (RNNEPR), astfel încât sa poată fi verificata sub aspectul revocarii, de notarul unde veți dezbate moștenirea.
De aceea sunteți îndrumați sa o faceți doar la Ambasada sau Consulat.
Unchiul o obține acolo, după care trebuie sa o trimită în original în țară pentru a fi depusă la dosarul succesoral. Atât.
2. Orice act se ataca. Nu exista act pe lumea asta care sa împiedice vreodată accesul unui cetățean la a se adresa justiției. Orice act poate face obiectul unui proces. În rest, depinde. De ce invoca, ce se vrea, ce probe se aduc, de vointa reala a părților etc etc.
Dvs confundați revocarea cu reductiunea.
Revocarea este retractarea unui act de către cel care l-a făcut și nu se aplica contractelor, ci numai actelor unilaterale (de exemplu, declarații sau testamente sau procuri).
Contractele sunt acte bilaterale, căci implica doua sau mai multe părți și nu pot fi "revocate" după bunul plac al uneia dintre ele.
Reductiunea se aplica în cazul donațiilor sau testamentelor care sunt excesive și care încalcă rezerva succesorala a moștenirilor rezervatari.
Moștenitorii rezervatari sunt: sotul/soția, părinții și descendenţii.
În raport cu mama, fratele dvs e descendent și mostenitor rezervatar. Dar în raport cu unchiul, nu are nicio treaba, fiind nepot de la soră.
Pe de alta parte, sunt convinsa ca părinții dvs mai au și alte bunuri. Deci jumătatea mamei din averea bunicilor nu este absolut tot ce are dânsa, astfel încât donația pe cota de 1/2 de la mama sa fie excesivă și sa se pună problema încălcării rezervei fratelui.
Fratele dvs are de unde sa își întregească rezerva succesorala.
3. Da. Ce aveți dvs din 1980 nu se cheamă cadastru, ci un desen.
4. Dacă nu faceți o vânzare reala, adică dacă nu le achitați efectiv mamei și unchiului un preț sincer si serios, nu aveți de ce sa faceți vânzare. Da, mama poate renunta la moștenire, urmând sa rămână unchiul unic moștenitor, după care acesta va poate dona proprietatea. După cum v-am.spus mai sus, fratele dvs nu este moștenitor rezervatar al unchiului.
În sensul asta, unchiul o poate imputernici pe mama dvs sa îl reprezinte la dezbaterea succesiunii și ulterior sa va doneze dvs bunurile pe care le va moșteni.
5. Ați înțeles greșit. Bunica nu întra la succesiune, pentru ca atunci când a murit bunicul, nu mai era soția lui. Deci bunica nu are niciun drept.
Dacă bunurile au fost dobândite/facute/construite de bunici în timpul căsătoriei și ambii bunici figurează la rol, ele sunt bunuri comune. Asta înseamnă că moștenirea bunicului consta în jumătate (1/2). Cealaltă jumătate este a bunicii și ca să obțineți întregul ar trebui sa va doneze și bunica jumătatea ei. Am înțeles ca bunica trăiește. Dacă nu, trebuie dezbătută succesiunea și după bunică.
6. Se poate, dacă le dați bani.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2024
raluk0207, utilizator
Mulțumesc din suflet că m-ați lămurit. Aceste informații eronate le-am primit de la un birou notarial. Unchiul și mama mea nu doresc niciun ban, scopul procedurilor este de a intra eu in posesia bunurilor. Dar, cum am spus, din motive personale, cu toții vrem ca mama mea sa renunțe, să intre unchiul meu in posesia imobilului, iar mai apoi el să facă contract de vânzare-cumpărare cu mine. Acest contract se poate face in lipsa unei sume de bani? Deoarece ei nu doresc bani de la mine. Ori, trebuie trecuta o sumă modica pentru a se face contract de vânzare-cumpărare?
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2024
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu se poate.
Prețul este de esența vânzării, iar stabilirea unui preț fără intenția de a fi plătit, face ca vânzarea sa fie anulabilă.
Plus ca nu e musai sa faceți vânzare, de dragul de a se chema vânzare.
Ca nu înseamnă nimic. Mai sunt și alte contracte pe lumea asta care reflecta la modul transparent vointa dvs reala: aceea ca mama și unchiul vor sa va dea un imobil în mod gratuit.
Dacă aveți încredere în unchi (ca e posibil și sa se răzgândeasca), mama dvs poate renunta la moștenire, unchiul va rămâne unic moștenitor, după care va poate dona imobilul.

~ final discuție ~