avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum pot intra in posesia modelului de certificat de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum pot intra in posesia modelului de certificat de viata?

Cum pot intra in posesia modelului de certificat de viata?
Cel mai recent răspuns: Etsy123 , utilizator 14:16, 7 August 2024
Buna ziua

Potrivit noii legi a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2024, în cazul beneficiarilor stabiliți în străinătate (nerezidenți), certificatul de viață se transmite semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an.

Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

Sintagma "autorități legale" se referă la instituții de pensii, autorități administrative locale, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL - UIL) din Italia, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2024
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Daca nu s-a schimbat ceva intre timp , certificatul de viața este trimis de către CNPP fiecărui pensionar care are domiciliul in străinătate si care primește pensia într-un cont la o banca din tara respectivă . Se completează in fata unui notar sau alta autoritate legală si se trimite inapoi la Casa Națională de Pensii . Lucrul acesta este in vigoare de foarte mulți ani , numai ca acum in loc sa fie trimis o data pe an o sa fie trimis de doua ori , asta este singura diferența . [ link extern ]

~ final discuție ~