avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pot preda cu tulburare bipolara?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pot preda cu tulburare bipolara?

Buna ziua.Lucrez in invatamant de 20 de ani.Acum 2 ani am fost diagnosticat cu tulburare afectiva bipolara.Am dreptul sa predau in continuare daca urmez un tratament si afectiunea este sub control?Unele persoane imi spun ca nu,altele ca da.Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2024
vallentin67, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:36, 8 August 2024
Aptitudinea in munca se stabileste de catre medicul specialist de medicina muncii cu care scoala are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Verificarea medicala si emiterea fisei de aptitudine a lucratorului este apanajul exclusiv al medicului specialist de medicina muncii.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-art. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
....
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
Medicul, in cazul dvs. va face verificarea medicala in baza
Fisa nr. 138. Personal didactic din instituţii de învăţământ
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- examen psihiatric - la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen coproparazitologic - pentru personalul educativ (educatori)
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen psihiatric - la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen coproparazitologic - pentru personalul educativ (educatori) - anual
Contraindicaţii:
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- tulburări psihice de orice natură
- balbism, disartrie
- tulburări de comportament
- boli infectocontagioase în evoluţie
- alcoolism cronic
Multumesc.Daca medicul specialist de medicina muncii decide ca nu sunt apt,ce se intampla?Sunt "dat afara"?
Sunteti pus la dispozitia fortelor de munca din judet, daca scoala/ ISJ nu va pot oferi un post care sa nu implice predarea la ore.
Exista posibilitatea unei doze de subiectivism in aprecierea medicului de medicina muncii?
Puteti contesta decizia medicului specialist de medicina muncii conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-ART. 30 Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
-ART. 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
-ART. 32 Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii
contestaţiei.
-ART. 33 Decizia comisiei este consemnată într-un proces-verbal şi este comunicată în scris persoanei examinate medical.
-ART. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnată în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.

~ final discuție ~