Bună ziua , aș dori o părere legat de faptul că, în urma unor probleme de sănătate grave intervenite cu mama mea nu am mai putut merge la servici , i-am comunicat patronului ,nu a fost de acord . Mi-am făcut cererea de demisie , nu mi-a aprobat-o obligându-mă să respect preavizul . Eu fiind plecată din localitate . Mi-a venit în poștă adeverința , scriind ca am avut x zile nemotivate , patronul știind problema pentru care nu am putut îndeplinii preavizul . Am făcut sesizare și la ITM . Ce pot face in acest caz ?
Art. 1522. -
(1) Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
(2) Absentarea de la locul de muncă prevăzută la alin. (1) nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
Art. 153. -
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
sau puteati sa va luati concediu de odihna.
Cititi codul muncii ca sa stiti ce drepturi si obligatii aveti atat dumneavoastra cat si angajatorul dumneavoastra.
Demisia nu trebuie aprobata de angajator. Angajatorului i se aduce la cunostinta faptul ca doriti sa incetati raporturile juridice de munca.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia.
Lipsa de la serviciu in perioad de preaviz constituie absenta nemotivata .. la iTM pentru ce ati depus sesizare?
Bună seara . La ITM am depus o petiție pentru situația care a fost și ținând cont că m-au tinut la locul de munca 2 luni și nu mi s-a făcut carte de munca , răspunsul lor a fost ca nu au găsit nimic din ceea ce le-am spus eu . Dat fiind faptul pentru care mi-a scris și pe adeverința ca am avut 14 absente nemotivate .
Mi-a făcut și cercetare disciplinară , care nu are nici o legătură cu situația cu care m-am confruntat. Nici nu știu ce să mai fac .
Probabil in urma controlului efectuat , inclusiv luarea unor declaratii de la colegii dvs de munca, au constatat ca nu ati lucrat acolo ... daca aveti dovezi, puteti reveni la sesizare.
Nerespectarea de catre angajatul demisionar a termenului de preaviz poate atrage raspunderea disciplinara a acestuia, situatie in care se poate aplica inclusiv sanctiunea desfacerii disciplinare a c.i.m.
Puteti contesta in instanta decizia de desfacere disciplinara a c.i.m. Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.