Sunt angajat pe un post care presupune deplasari zilnice cu masina de serviciu. Deplasarile se fac preponderent in alte localitati fata de cea de domiciliu. Se intampla de.multe ori sa facem ore suplimentare.
Printr-o hotarare interna o ora la inceputul programului de lucru si o ora la sfarsitul programului nu ni se plateste, le considera ore de deplasare la si de la locul de munca.
Exemplu
Plec de acasa( Timisoara) la ora 8.00 la Deva si ajumg inapoi acasa la 20.00, in loc sa mise calculeze 4 ore suplimentare, imi trece 2.
Este corect?
Art. 111. -
22/10/2022 - Art. 111. a fost modificat prin Lege 283/2022
(1) Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îşi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
Nu constituie timp de lucru timpul de deplasare spre si dinspre locul de munca.
In cauza E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:
Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru” in sensul articolului 2 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru.
Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.