avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Important !Bună ziua! În momentul în care am ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Important !Bună ziua! În momentul în care am născut eram minoră! Deși ...

Bună ziua! În momentul în care am născut eram minoră! Deși copilul meu are în certificatul de naștere atât mama (eu) cat și tata( trecut ulterior, după 3 luni de la naștere, în prima faza având linie) mama mea a luat copilul pe domiciliul ei, și tot ea l-a și scos din spital pentru ca eu nu puteam! Alocația și inclusiv ajutorul de creștere pentru copil de la momentul respectiv au fost și este în continuare pe numele mamei mele! În această situație la cine se află custodia copilului! Întreb deoarece vreau să scot copilul din țară , am nevoie de pașaport și procură, de la cine am nevoie , de la tatăl lui sau de la părinții mei ? Vă mulțumesc anticipat
Bună ziua,

Câți ani aveți acum? Dacă ați împlinit 16, vă ajută o lege care a intrat în vigoare la 1 iunie - vă pun un fragment dintr-un articol:

Legea 147/2024, ce se aplică din 1 iunie, vizează modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Potrivit modificărilor stabilite prin noua lege, mamele minore care împlinesc 16 ani vor putea decide în legătură cu copilul lor și vor putea cere drepturile financiare de care pot beneficia legal. Practic, tinerele vor avea capacitate deplină de exercițiu.

Mai exact, noua lege prevede că ”mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical și/ sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului”.

Totodată, Legea 272/2004 va fi completată, astfel încât să prevadă clar că, în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului ori copiilor lor, dar şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul ori copiii acestora se acordă mamelor, la solicitarea acestora.

www.avocatnet.ro/articol_655...

Mergeți la DGASPC pentru îndrumare, nu știu să vă spun exact pașii pe care îi aveți de făcut ca să primiți dvs. bănuții pentru cel mic.
Pentru pașaport și ieșire cu el din tară aveți nevoie de declarația de acord a tatălui, nu a părinților.
UNde este copilul acum, cine il ingrijeste?

~ final discuție ~