avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa judiciara de timbru poate fi considerata drept ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa judiciara de timbru poate fi considerata drept "înscris ...

Taxa judiciara de timbru poate fi considerata drept "înscris " în înțelesul art. 292 (1) Cod proc. civ.?
Poate fi depusa în copie certificata cu conformitatea sau este obligatoriu a fi depusă în original, dacă da, unde este prevazuta obligația?

Art. 292 (1) Dacă prin lege nu se dispune altfel, fiecare parte are dreptul să depună înscrisurile de care înţelege să se folosească, în copie certificată pentru conformitate.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:13, 8 August 2024
Nu este prevazuta aceasta obligatie, insa nici nu vad de ce ar trimite cineva o copie, nu i-ar fi de niciun folos originalul. In plus, uneori este de ajutor sa ai originalul unor taxe la dosar. In toate cazurile, daca ai depus copie, esti obligat sa te cari mereu cu originalul la tine, ca ti-l poate cere instanta... nu e chiar comod.
Inteleg ca uneori este dificil, insa nu gasesc aceasta procedura ca fiind nefasta, cred ca are mai multe efecte positive decat dezavantaje.
Daca ai un caz anume de discutat, poate vorbim mai la obiect. Practica schimba cumva unele dispozitii, fara sa incalce ceva, doar se ajusteaza la infrastructura si posibilitatile din teren, sa spun asa...
Completez: art 197 si art 292 alin 2 ar arata ce am spus mai sus.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2024
Liliana Gradinaru, Avocat
Am făcut o cerere de chemare în judecata a unui IPJ serv rutier pentru care am plătit taxa judiciara de timbru de 20 de lei și am depus o copie în conformitate cu originalul. Aici îmi asum raspunderea ca nu am depus originalul, poate obisnuit cu gândul ca documentele în original "nu se dau". În sfârșit, cererea a fost anulata pe motivele ca nu făcea referire la nr dosarului și ca putea fi folosita în alte dosare! Asta după ce au trecut 7 luni de la depunerea cererii. Am făcut cerere pentru acces la dosar electronic, mi-a solicitat sa depun originalul, l-am trimis prin e-mail cu mențiunea ca am depus dovada conf cu originalul, am fisa dosarului în care este inregistrat negru pe alb de registratura ca taxa judiciara de timbru a fost plătită! Nu stiu daca trimiterea prin email este conform legii dar am citit ca in baza unei decizii a ICCJ se pot depune inscrisuri si pein posta elwctronica. Este vorba despre o depasire a vitezei înregistrată cu aparatul radar. Am primit înregistrarea video care confirma fapta însă buletinul de verificare metrologica este pentru o alta serie de aparat și o alta autospeciala. Ma gândeam sa renunț la apel, știind ca am depășit viteza dar ma "deranjeaza" motivarea instantei de fond ca dovada achitării taxei nu face ref la nr dosarului, pai cum sa facă din moment ce se achita înainte de depunerea cererii?! Plus, la registratura nu verifica ce documente se depun, înscrisurile trebuie certificate cu conformitatea, ce verifica acolo, nimic! La apel vreau doar sa îmi dovedească că aparatul radar era verificat metrologic și omologat, atât și nimic mai mult.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2024
cyan, moderator
Vezi tu, instantele solicita originalul tocmai pentru ca au existat cazuri in care justitiabili au achitat o taxa pe care au folosit-o in mai multe dosare. In cazul tau rezulta achitata o taxa de timbru, insa nu se poate intelege ca este o taxa de timbru pentru dosarul tau si nu altul. Aceste cerinte sunt mai des intalnite in cazul profesionistilor.
Tu te folosesti de texte legale care, desi corecte, nu sunt in directa legatura cu ce voia instanta sa inteleaga. Nu este relevant daca este o taxa de timbru electronic transmisa ori ba, depunerea ei depinde de modul cum a fost achitata.

Taxa de timbru nu este obligatoriu de achitat la momentul introducerii cererii de chemare in judecata, ea poate fi achitata si ulterior, inainte sau in timpul procedurii de regularizare. Cu taxa de timbru nu te joci, ca nu treci de hopul asta usor.
Poti ataca cu apel, insa tine seama ca o astfel de actiune/apel are ca scop mentinerea sau nu a PV. Sa ataci asa, aiurea, ca sa iti arate una si alta nu este in spiritul legii si nu vad care este scopul. Nu cunosc argumentele din cerere, insa o argumentare ca mai sus poate sa duca la respingerea ca lipsit de interes.
Grefierii registratori au drept de a verifica anumite aspecte formale ale cererii de chemare in judecata. Totusi, ei nu decid daca aspectele verificate sunt ok sau nu, ci mentioneaza observatiile lor in dosar. Cand ajunge in procedura de regularizare, un judecator verifica dosarul si stabileste daca taxa de timbru este achitata, daca e corect achitata etc. Inteleg ca cererea s-a regularizat, ca ai primit instiintare sa depui originalul, ca instanta nu a anulat din nepasare, a depus ceva efort. Si judecatorul are dreptul, legal, sa solicite originalul.

Ca principiu, nu decidem noi in dosare, judecatorul decide, noi doar ne sustinem cauza. Daca judele decide ca este nevoie de original, atunci depunem originalul si daca noi credem ca e dus cu capul. Judele asa considera, asa e dreptatea pe pamant, e impartita de juzi, deci ne supunem. Ce justitie e asta in care judecatorul iti cere precizari si se trezeste cate unul sa spuna: nu, dom+le, lasa, nu e nevoie! Sau cere raspuns la vreo adresa si-i vine raspuns: nu e nevoie, e clar din dosar, mai uita-te!
Nu decidem noi, decide el. Si respectul nostru fata de decizia judecatorilor ne garanteaza noua drepturile si libertatile individuale.
Scuze daca e prea mult.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~