avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie judiciara imobil (constructie) pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie judiciara imobil (constructie) pentru transfer drept ...

Buna ziua!

Doresc si eu cateva lamuriri asupra urmatoarei spete.

O societatea datoreaza o creanta unei persoane fizice (PERSOANA X). Pentru aceasta creanta, exista deja comunicata somatia imobiliara catre societatea debitoare din partea B.E.J. in favoarea acestei persoane creditoare.

Aceeasi societate debitoare detine in proprietate 2 constructii pe terenul proprietate a unei alte persoane fizice (PERSOANA Y) cu care are in derulare un litigiu. In cadrul acestui litigiu, incheie o tranzactie judiciara pe care o depune in camera de consiliu a instantei, prin care cedeaza dreptul de proprietate asupra acestor constructii, in schimbul stergerii unei creante si a altor drepturi (drepturi conditionate si de indeplinirea unor alte obligatii).


Calendarul derularii evenimentelor este urmatorul:
- 31.05.2024 - instanta pronunta hotararea prin care consfinteste tranzactia judiciara;
- pe 02.07.2024 - se comunica hotararea judecatreasca de consfintire a tranzacatiei (pentru transferul dreptului de proprietate catre una dintre partile din proces);
- pe 05.07.2024 - se pronunta incheierea prin care se admiterea cererea BEJ de notare a somatiei imobiliare si tot pe aceasta data se noteaza sarcina in CF (somatia imobiliara cu creanta persoanei X) asupra constructiilor sus-mentionate;
- pe 02.08.2024 - ramane definitiva hotararea judecareasca de consfintire a tranzactiei judiciare/se implineste termenul de recurs impotriva sentintei cu tranzactia.

Intrebarea mea este: ce efecte juridice are pentru fiecare din aceste parti tranzactia judiciara si sarcina notata in cartea funciara? si cum este afectat dreptul de proprietate asupra constructiilor de sarcina din CF? care dintre cele acte prevaleaza, tranzactia sau sarcina inscrisa in CF?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 August 2024
eagle_free, utilizator
Aveti vreo nelamurire sau intrebare?
pai am pus clar intrebarea, raportat la situatia actelor derulate pe care le-am detaliat mai sus:
ce efecte juridice are pentru fiecare din aceste parti tranzactia judiciara si sarcina notata in cartea funciara? si cum este afectat dreptul de proprietate asupra constructiilor de sarcina din CF? care dintre cele acte prevaleaza, tranzactia sau sarcina inscrisa in CF?

intre timp, am identificat acest articol 827 cod procedura civila, republicat, care prevede ca:

"Articolul 827

Inopozabilitatea unor drepturi
Drepturile reale, precum și orice alte drepturi înscrise după notarea urmăririi imobilului în cartea funciară nu vor putea fi opuse creditorului urmăritor și adjudecatarului, în afară de cazurile expres prevăzute de lege ori de cazul în care creditorul sau adjudecatarul s-a declarat de acord cu acel drept ori debitorul sau terțul dobânditor a consemnat sumele necesare acoperirii creanțelor ce se urmăresc, inclusiv dobânzile și cheltuielile de executare."

In cazul de fata, imi este opozabila (mi se opune) dobandirea de catre noul dobanditor (PERSOANA Y) a drepturilor reale din aceasta tranzactie (chiar si dreptul de proprietate tranzactionat asupra constructiilor), daca regula spune ca "nu vor putea fi opuse creditorului urmăritor"? ma incadrez in vreo exceptie la care face trimite articolul 827 cod procedura civila?
sau este viceversa, i se opune noului dobanditor (PERSOANEI Y) urmarirea silita imobiliara notata in favoarea creditorului (PERSOANEI X)?

Luati-o dvs. cum doriti, intrebare sau lamurire.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 August 2024
eagle_free, utilizator
Daca aveti o nelamurire sau intrebare care nu necesita situatii complexe de drept, ele se pot clarifica. In situatia expusa lucrurile depind nu doar de cele aratate, dar si de alte chestiuni suplimentare, anume respectarea sau nu a disp. legale la incheierea tranzactiei, notarile anterioare din CF, existenta sau nu a notarii litigiului, a creantei etc.
Analiza tuturor drepturilor si a efectelor care decurg din acele acte pentru toate partile implicate excede unui forum public, de aceea am cerut lamuriri despre ce doriti exact.
Daca sunteti in vreo situatie exceptionala putem sti daca stim intreaga istorie a dv ca si creditor, or nu avem cum. Era bine de intervenit in dosar, e bine de vazut ce e in CF si ordinea acestor lucruri. Nu stim daca la care hotararea e definitiva, doar data comunicarii fata de una dintre parti... sunt multe gauri de completat.
AStfel, pare ca sunteti creditor, in principiu ce este notat dupa creanta nu va e opozabil. Daca exista vreo exceptie nu pot sti.
Ori va incredeti in executor si aveti o discutie cu el, ori discutati cu un avocat. O a doua opinie este, poate, buna. Cert e ca pentru o opinie trebuie vazut si ce stiati despre dosar, de unde, multe detalii, nu avem cum sa le dezbatem aici.

~ final discuție ~