avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la vânzare de case vechi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la vânzare de case vechi

Buna ziua,
Poate cineva sa clarifice noile modificari la TVA dupa 01.01.2024 la case si terenuri ? Pe net sunt publicate tot felul de aspecte care se contrazic iar unele nu sunt de inteles cu adevarat.
Am urmatoarea speta : Casa veche, la tara, suprafata utila depaseste de doua ori cei 120 mp care pe paginile anaf beneficiaza de reducere TVA. Casa are fosa septica, canalizare proprie cu o constructie anexa (garaj pt doua masini). A fost inregistrata ca terminata in 2007 si este locuita din 2013 .
Dupa datele vechi, la vânzarea casei si a terenului aferent, fiind mai veche de 3 ani, eram obligata sa platesc 1% impozit pe suma incasata. Vanzare-cumparare persoana privata la persoana privata. Referitor la modificarile din 2024 am gasit urmatoarea informatie :
TVA de 19% se aplică pentru:
• Apartamente care nu îndeplinesc condițiile pentru TVA de 9%.
• Apartamente cumpărate de o persoană fizică care a mai achiziționat o locuință cu TVA de 5%, cu o valoare mai mare de 600.000 lei, sau dacă proprietatea are o suprafață utilă mai mare de 120 mp sau nu este finisată conform legii.
• Proprietățile mai vechi de 3 ani.
As ruga pe cineva care este cunoscator in domeniu, sa-mi comunice daca, la vânzarea unei case, vechi, locuita pâna in momentul vânzari, trebuie sau nu sa platesc pe lânga impozit pe suma incasata si TVA de 19%, casa ne incadrându-se in nici ununul din exemplele zis clare de la ANAF. Daca intreb acolo o sa primesc pagini intregi de legi in care nu sunt sigura ca o sa ma descurc.
Multumesc anticipat celor care ma vor ajuta sa-mi fie clar si mie !
Ultima modificare: Joi, 8 August 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Marioaraconac , utilizator 19:32, 11 August 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dacă vorbim de 2 persoane fizice care tranzacționează o locuință, nu are nici o treabă cu TVA-ul.

dacă vânzătorul obișnuiește să comercializeze mai multe proprietăți în decursul anului, atunci poate fi o altă discuție.
Multumesc, stimate domnule contabil Andries!

~ final discuție ~