avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am nevoie de ajutor. Astăzi am fost să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am nevoie de ajutor. Astăzi am fost să scot un ...

Bună ziua! Am nevoie de ajutor. Astăzi am fost să scot un extras de carte funciară și apare locuința achitată integral în ziua când s-a făcut contractul de vanzare cumpărare cu dezvoltatorul cum ca aș avea ipoteca. Menționez ca eu am plătit toată suma specificată în contract. Am doavada plăți. Ideea este ca în cartea funciară apară ipoteca. Îmi este tare frică să nu fi fost păcălită de notar împreună cu dezvoltatorii… nu-mi aduc aminte dacă am dus dovada plăti la notar dar cu siguranță dacă mi-o cerea notarul o duceam. Ideea este ca m-am uitat în contract și nu pune contul bancar la care am făcut transferul. Dezvoltatorul mi-a dat mesaj cu contul firmei și ibanul și le-am făcut transfer. Vă rog din suflet să mă ajutați cu ceva sfaturi. Notarul este în vacanță și eu simt ca o iau razna de frică să nu fi fost păcălită. Mulțumesc!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă ați făcut viramentul în ziua semnării contractului și suma a fost mai mare, banii nu au întrat în aceeași zi, ci a doua sau a treia zi.
Acum..vânzătorul v-a vândut fără sa își fi primit efectiv banii în cont, motiv pentru care, din precauție, notarul v-a pus un drept de ipoteca.
Dar, nu ați citiți contractul înainte de a-l semna?
În momentul de față, ar trebui ca dezvoltatorul sa dea o declarație notariala ca a primit banii și cu acea declarație se va radia ipoteca.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
din pataniile personale:
este un obicei al unor cabinete notariale de a inscrie o ipoteca.
altele inscriu in contract clauza conform careia contractul devine efectiv incepand cu ziua semnarii+3 (sa zicem) iar in situatia in care vanzatorul nu confirma primirea sumei in termenul z+3 contractul se anuleaza automat, iar notarul nu-l mai trimite la OCPI.

sunt legale ambele variante?
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2024
adriandimitriu, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, și asta pentru ca: vine vânzătorul și spune "Domnul /Doamna notar, da' eu nu pot sa vand casa așa..Pai cum adică? Banii nu mi-au întrat în cont și sa rămân fără casă? Nu! Eu nu semnez pana ce nu vad banii".
Altfel, zice ca notarul e "înțeles" cu cumpărătorul.

Cumpărătorul, pe de alta parte: "Da, dar nici eu nu pot sa dau banii asa.. Dacă dau banii și apoi vânzătorul nu mai semnează sau fuge cu banii?"
Și mai zice și el ca notarul a ținut cu vânzătorul.
Așa, ipoteca! E cel mai sănătos pentru toată lumea.
Ti-ai primit banii? Da. Bun, vino și da declarație ca i-ai primit.

6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca sunteti stresata, mergeti la un avocat pana e disponibil notarul. Din pacate, unele acte se fac standard la cererea dezvoltatorilor si multi cumparatori nu merg cu el undeva sa li se explice. Nu doar ca nu e cerinta cumparatorului acea clauza in contract, dar nici macar nu i se zice: fii atent, uite aici o ipoteca, vezi in 3 zile sa vii sa iti dea nenea dezvoltatorul o declaratie, ok?
Nu spun ca si dovada asta a platii cu o declaratie e o mare tampenie, dar macar de-ar sti oamenii. Nu spun ca unii au cumparat cu ipoteca inca in fiinta a dezvoltatorului, ca nu au stiu, saracii si nimeni nu a stat sa le explice. Sa vezi chin cu asta! Sau daca nu mai exista dezvoltatorul. Sau se mai gandeste careva sa mai stoarca ceva lei (asta e cea mai intalnita de mine in practica).
In esenta, notarul nu e inteles cu nimeni daca e transparent cu ambele parti. Chiar daca una cere o clauza de garantie, trebuie sa ii explice celeilalte parti. Introducerea de la sine a unei clauze nesolicitata de nimeni nu e o idee stralucita.
Vă mulțumesc pentru mesaje! Ideea este în felul următor. Eu când am plătit dezvoltatorul a fost de față cu notarul. Am făcut transfer bancar direct de pe telefon în contul firmei. Eu am dovadă în extrasul de cont bancar nu ne de Contract vânzare Cumpărare. Ideea este ca mie nu mi-a specificat notarul să duc nici o dovadă a plăti. Vânzătorul a văzut ca eu am făcut transferul. Dacă puteam să anulez tranzacția mai ziceai ca am făcut eu ceva. Dar o data făcut transferul nu se mai poate face nimic. În contractul de vânzare nu scrie nici o ipotecă și nici în cat timp trebuie să dau bani. Doar ca se va face plata cu suma de…