Buna ziua
Referitor la noua lege a pensiilor 360/2023
1) In cazul in care mi se stabileste un nou cuantum, mai mare, am posibilitatea, cu sanse legale, sa obtin diferenta dintre cuantumul stabilit la pensionare (2009) si cel stabilit in acest act normativ? fiind prejudiciat patrimonial si dovedit prin ultima evaluare.
Pe acest principiu se bazeaza si protejarea pensiilor "speciale" !
2) Este constitutional ca o lege sa NU fie unitara pentru toti pensionarii? Pensionarii "speciali" se supun altor legi? De ce?
Multumesc, Stefan Cara, e-mail: carastefan@yahoo.com
Nu cred in așa ceva.Noi ne luptăm acum să nu ne țină pe loc câțiva ani cu același cuantum de pensie.Cunosc un caz real in care titularul acelui dosar va rămâne în plata cu același cuantum de pensie până în 01/01/2031.
Stimate Stefan Cara , eu nu inteleg cine v-a prejudiciat . DVs. v-ati pensionat pe legea in vigoare atunci , in 2009 ( in speta , Legea 19/2000 ) , si s-a calculat conform acelui act normativ . Legea 360/2023 NU spune deloc “ atunci am gresit , prin aceasta lege ne corectam eroarea “ , ci schimba modul de calcul : elimina niste parametri , introduce parametri noi , pe altii ii schimba . La fel a facut si amintita Lege 19/2000 , a schimbat modul de calcul . Si asta pentru ca , odata cu intrarea in vigoare a acesteia , s-a introdus contributia individuala pentru pensie . Pentru perioada anterioara datei de 01.04.2000 , la fondul de pensii contribuia strict angajatorul , era o datorie a lui catre Stat , calculata ca procent aplicat fondului de salarii , fara sa se nominalizeze x suma pentru y salariat . Si , prin aceasta lege , s-a stabilit cat plateste Statul pensionarului , indiferent ce sporuri nepermanente a avut . Ulterior , cand CAS s-a platit si de catre salariat la total drepturi de natura salariala , fireste ca s-a calculat luandu-se in considerare acel total . Si asta s-a facut tot schimband legea , cand a intrat in vigoare Legea 263/2010 . Deci , cunoscand ca legile nu retroactiveaza , noul cuantum vi se cuvine de la data cand noua lege spune ca pensiile se vor calcula dupa noul algoritm . Iar pensiile pe care noi le numim “ speciale “ sunt - de fapt - pensii de serviciu , au alte reguli de acordare , alte legi aplicabile .