avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Recent s-a supus la un vot inlocuirea usii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Recent s-a supus la un vot inlocuirea usii de garaj ...

Buna ziua. Recent s-a supus la un vot inlocuirea usii de garaj subteran de catre asociatia de locatari. O parte din noi am fost impotriva, specific cei ce nu detin garaj subteran sau boxa subterana. Eu pot fi obligat sa contribui cu suma respectiva desi eu nu am folosit in ultimii 6 ani, nici nu am cartela/cheie la “bunul” respectiv? Se invoca faptul ca e bun comun(nu inteleg de ce este comun atata timp cat nu detin nimic ce justifica sa am acces acolo sa folosesc poarta aceea) si ca face parte din culoarul de trecere si se doreste adaugarea unei usi de acces mica in care cei ce nu au nimic de a face cu subteranul sa beneficieze de acces(presupun in interesul de a justifica cheltuiala pentru toti).
Ultima modificare: Luni, 12 August 2024
korvin, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:31, 12 August 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
LEGE nr. 196/ 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor
art 2
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;

Secţiunea a 3-a Modul de utilizare a proprietății individuale și a părților comune
art 34 - art 42

[ link extern ]

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din moment ce sunt o parte dintre proprietari, ce detin ca proprietati individuale garaje si/sau boxe in acel spatiu, atunci nu mai e bun comun, ci sunt proprietati individuale. Nu sunteti obligat de nici o lege sa platiti ceva, pentru folosnta unor proprietari individuali. Indiferent ca s-a supus la vot, acea decizie in AG e ilegala si aveti dreptul sa o contestati in instanta, conform art. 52 din legea 196/2018.

O parte comuna din condominiu este acea parte care corespunde definitiei de la art. 2 pct. p :
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;
[ link extern ]

~ final discuție ~