avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuzul în serviciu se referă strict la un act fizic ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuzul în serviciu se referă strict la un act fizic (document) sau și la o atribuțiune de serviciu?

Vreau să știu dacă în condițiile în care a încetat cim-ul, școala unde am lucrat îmi cere niște bani iar eu i-am solicitat să-mi comunice condica de prezență și orarul pt. a putea verifica certitudinea sumelor solicitate dar acesta refuză, a săvârșit directorul abuz în serviciu? Definiția din codul penal se referă la un act pe care angajatorul nu îl îndeplinește sau îl îndeplinește defectuos iar aici nu e vorba de așa ceva. Am întrebat și eu în stânga și în dreapta și mi s-a spus că definiția abuzului în serviciu din codul penal nu se referă strict la un act fizic (un document), ci mai degrabă la o atribuțiune de serviciu neîndeplinită sau îndeplinită defectuos. Care este realitatea? Abuzul în serviciu se referă strict doar la un act fizic? Pot să fac plângere penală pt. abuz în serviciu pt. faptul că nu-mi comunică condica și orarul?
Cel mai recent răspuns: Ștefania_26 , utilizator 02:19, 13 August 2024
Bună ziua! Într-adevăr abuzul în serviciu se referă la o atribuție de serviciu pe care cel în cauză fie nu o îndeplinește, fie o îndeplinește în mod defectuos.

Însă pentru a avea o infracțiune de abuz în serviciu acea atribuție trebuie prevăzută în mod expres în lege (adica în legislația primară), adică în cele emise de Parlament, Guvern (în cazul ordonanțelor). Dacă este prevăzută în acte normative secundare (ordine, regulamente interioare etc) sau nu e prevăzută nicăieri, nu exista infracțiune de abuz în serviciu.

Deci mai întâi verificați prin legile care țin de învățământ dacă directorul e obligat sa va comunice acea condică și orarul. Dacă există vreo dispoziție expresă.

Ultima modificare: Marți, 13 August 2024
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~