Lucrez la o firma de paza, program 24 cu 48. Am fost în concediu de odihna și tocmai am fost anunțată ca s-au închis anumite posturi, au rămas câteva cu programul acesta, iar restul cu program de 9 ore. Din această cauză am fost anunțată ca voi intra în șomaj. Am fost plătită cu salariul net în 2022-2023 cu 2150,iar în 2023-2024 cu 2300.As vrea sa ii dau în judecata pentru a cere suma de bani care ar fi fost normal sa o iau.Cum pot sa demonstrez ca am avut programul acesta?
Da, poti sa iei cu conditia ca munca suplimentară sa fie comepnsata prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
Regula in materie de munca suplimentara este : compensarea prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
Exceptia : este plata . Adica, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de lege in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordat se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.