avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de 30%din somajBuna seara am o situatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de 30%din somajBuna seara am o situatie foarte neplacuta,va rog sa ma ajutati ...

Buna seara am o situatie foarte neplacuta,va rog sa ma ajutati daca e posibil.Din decembrie pana in aprilie am fost somera cu indemnizatie.In aprilie m-am angajat cu norma intreaga pe perioada nedeterminata.La angajare am spus ca voi beneficia de cei 30%din somaj,la care doamna de la biroul personal mi-a zis ca imi va face dosarul.Eu crezand ca dosarul a fost transmis am asteptat sa imi soseasca cei 30%din somaj.Insa azi,dupa ziua de salar am vazut ca nu am banuti in plus,am intrebat-o daca nu stie cand si cum voi primi acea suma,la care ea a sarit in sus ca nu mi-am facut dosar si nu am depus.Amintintindu-i discutia noastra desigur a negat totul,mi-a spus ca ea nu are obligatia sa umble dupa drepturile mele,si ca a expirat termenul de 60 de zile ,si nu mai are ce sa imi faca.Sincer eu nu am stiut ca eu nu am dosarul depus,nici macar de termenul de 60 de zile nu mi-a pomenit nimeni,dar nici macar nu am fost anuntata ca am gata actele ptr.a putea fi dus la somaj.Acum eu sunt vinovata ca nu m-am dus cu dosarul in termen.Dar cu care dosar puteam sa merg?Oare cei care se ocupa cu angajatii nu ar trebui sa ne puna la dispozitie actele necesare ptr.dosar?nu ar trebui sa comunice angajatilor ca este un termen?Noi oamenii simpli nu studiem legile la zi,noi suntem angajati ptr.altceva.Oare se mai poate face ceva ptr.a beneficia de acesti banuti?tosusi este vorba de 2900 de lei,care conteaza mult ptr.un om simplu.Va multumesc ptr.un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: anonima70 , utilizator 03:57, 18 August 2024
1. Niciun angajator nu are obligatia de a va intocmi dosarul pentru acel bonus din indemnizatia de somaj. Acest lucru cade in sarcina persoanei angajate din somaj.

2. Dreptul la cei 30% se acordă numai dacă persoanele îndreptățite vor depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, unde se află în evidență, în termen de maximum 60 de zile de la data încetării dreptului la indemnizație de șomaj ca urmare a angajării.

3. Termenul este termen de decădere din dreptul de a beneficia de sumele reprezentând completarea veniturilor potrivit art. 72 din Legea nr.76/2002.

In speta, daca s-a depasit termenul , nu se mai poate face nimic.
Da,inteleg ca nu ei imi duc dosarul,dar totusi nu trebuia sa imi inmaneze cele doua acte din care reiese ca sunt angajata si cea care dovedeste ca nu am mai avut contract la acel angajator in ultimii doi ani?Nici macar o copie de pe contract nu am primit nici in ziua de azi.Daca spui ceva urla si tranteste usa.Oare asa trebuie sa se compoarte?Eu nu de la ea am cerut,doar trebuia sa isi indeplineasca sarcinile de serviciu.Acum am pierdut din cauza ei....
1. Art.16 C.mun.
...
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

2. HG 905/2017
art.7
...
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator.
......

3. Depuneti o solicitare scrisa la angajator.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.... de exemplu, neincheierea unui .ci.m.,etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc de raspunsuri

~ final discuție ~