avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Am o nelamurire pentru care apelez la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Am o nelamurire pentru care apelez la experti. O persoana ...

Buna ziua, Am o nelamurire pentru care apelez la experti. O persoana cu o vechime efectiva cu contributivitate 20 ani 6 luni 15 zile. Total stagiu de cotizare realizat 32 ani 1 luna 4 zile, . Un stagiu asimilat ( necontributiv) asa scrie in decizie, 11 ani 6 luni 19 zile acestea sunt datele inscrise in noua decizie. Problema este ca pensionarul in urma cu 4 ani a solicitat la casa de pensii, o copie dupa modul de calcul, pe care a si primit-o. In respectiva decizie, la perioada de invaliditate in coloana ,,suma contributiva,, alaturi de suma pe fiecare luna este inscris ,,(C),, iar in subsolul paginii explică (C) = suma contributiva. A trecut de la pensie pentru invaliditate la pensie pentru limita de varsta in 2014. Intrebarea este din pensia de invaliditate a contribuit sau nu? Si a doua intrebare: in prima decizie de pensie din nov.2002 avea pe decizie puncte realizate = 18,64716 si un punctaj mediu = 0,62856. In iun. 2014 la transformarea in pensie pentru limita de varsta, punctajul s-a diminuat = 17,47263 si punctajul mediu anual = 0,58897. La acest punctaj mediu anual in 2020 s-a aplicat indicele de corectie de 1,07. Intrebarea este: de ce s-a diminuat punctajul? Multumesc anticipat pentru orice explicatie.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:46, 18 August 2024
Pesnia la recalculare va fi de 1416 lei.
Pentru stagiul aferent pensiei de invaliditate nu s-a contribuit.
Multumesc pentru raspuns la prima intrebare dar a mai fost o intrebare cu privire la
micsorarea punctului de pensie la trecerea de la pensia de invaliditate la aceea de limita de vasta. Ma intereseaza daca e corect si care ar fi motivarea ?
Cat despre pensia de invaliditate ca perioada asimilata, nu mi se pare corect sa pedepseasca cetatenii pentru ca s-au imbolnavit, cu atat mai mult cu cat legea nu permitea celor cu pensie de invaliditate sa treaca la pensia pentru limita de varsta pana cand nu se completa ,,stadiul de cotizare necesar,, .

Carp Mircea a scris:

Pesnia la recalculare va fi de 1416 lei.
Pentru stagiul aferent pensiei de invaliditate nu s-a contribuit.

Din pensia de invaliditate nu s-a contribuit cu nimic ca si CAS.chiar daca cuantumul pensiei de incvaliditate pana la 31/08/2024 intra in calculul pensiei de limita de varsta.
Numarul de puncte a scazut la trecerea la limita de varsta doar prin inlocuirea stagiului potential cu cel asimilat al pensiei de invaliditate.

~ final discuție ~