avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... 1. Cumul salar-pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

1. Cumul salar-pensie

1. Dacă a sosit momentul pentru pensia la limită de vârstă, iar eu doresc să-mi continui activitatea până la 65 de ani (limita de vârstă a băieților), înțeleg că pot continua cu același CIM iar contribuția CAS va continua să se vireze ca până acum. Atunci:
a.- când voi primi diferența de pensie de la 62 la 65 de ani?
b. - dacă voi face cumul (pensie+salar) timp de 3 ani aș primi pensia cuvenită ȘI s-ar vira CAS după salar.
Îmi rezultă că, făcând cumul, aș fi de două ori în avantaj: primesc pensia cuvenită, salariul plus că după 3 ani se recalculează pensia cu CAS contribuit în această perioadă.
Nefăcând cumul și continuând să lucrez până la 65 de ani ... mi se pare că PIERD pensia din cei 3 ani, de la 62 la 65.
Greșesc undeva la calcule?
2. De ce e nevoie de un nou CIM, în caz de cumul? Pensia nu este un drept câștigat, necondiționat, după o perioadă legală de muncă? Dacă vreau să lucrez în continuare, ce rost are alt CIM dacă nu cel de a face o formalitate? Pensia vine oricum, sau nu?
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 08:02, 20 August 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pensia este , intradevar , un drept castigat , desigur - in conditiile prevazute de lege . DAR … daca doriti sa ramaneti cu acelasi CIM , veti face cerere catre angajator , iar acesta e obligat sa va accepte solicitarea . In acest caz , nu puteti face cumul . Daca va pensionati la varsta prevazuta de lege , puteti sa munciti in continuare , dar CIM actual se inchide si se incheie altul . In acest ultim caz , angajatorul nu mai este obligat sa accepte , si , chiar daca accepta , o poate face in alte conditii ( in ce priveste salariul , programul de munca , s.a.m.d. ) . Deci , nu e chiar o simpla formalitate .
Mulțumesc!

CHKa a scris:

Pensia este , intradevar , un drept castigat , desigur - in conditiile prevazute de lege . DAR … daca doriti sa ramaneti cu acelasi CIM , veti face cerere catre angajator , iar acesta e obligat sa va accepte solicitarea . In acest caz , nu puteti face cumul . Daca va pensionati la varsta prevazuta de lege , puteti sa munciti in continuare , dar CIM actual se inchide si se incheie altul . In acest ultim caz , angajatorul nu mai este obligat sa accepte , si , chiar daca accepta , o poate face in alte conditii ( in ce priveste salariul , programul de munca , s.a.m.d. ) . Deci , nu e chiar o simpla formalitate .

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea este ca ati fi avantajata sa depuneti dosarul de pensie, chiar incomplet pina pe 1 septembrie ca sa beneficiati de legea veche cu coeficientul de corectie 1,41. Daca lucrati in continuare cu CM va puteti recalcula anual pensia pentru a fi introdusa noua peioada efectuata. Mai examinati daca puteti infiinta PFA caci pensionarii nu platesc CAS deci pentru acelasi efort financiar al angajatorului (brut) cistigati 25%. Si poate fi cumulat cu pensia. Iar suma platita drept CAS nu este recuperata in totalitate niciodata. Stiti ca "ce-i in mina, nu-i minciuna" Succes!

~ final discuție ~