Buna ziua
Avem in bloc, 4 proprietari, care au "uitat" de plata contributiei lunare/intretinere. Doi unul dintre acestia, avand de plata + 5000 lei, restul + 2000 lei.
Care este calea legala de "constrangere" pentru a isi achita sumele datorate
Depinde daca aveti asociatie si de cat de vechi sunt acele restante.
Daca restantele sunt mai vechi de 90 de zile de la afisarea listei, presedintele asociatiei trebuie sa:
1. ceara inscrierea in cartea funciara a ipotecii pentru sumele datorate
2. dea in judecata pe rau-platnici pentru recuperarea datoriilor.
Legea 196/2018:
Art. 78. -
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe. (2) Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.
Art. 80. -
(1) Asociaţia de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) De asemenea, pentru aceleaşi creanţe, asociaţia de proprietari beneficiază de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele şi celelalte spaţii proprietăţi individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate. (3) Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
1. Somatie/notificare prin posta din partea asociatiei catre proprietar. 2. Angajat avocat. 3. Deschis dosar in instanta. 4. In functie de solutia data in instata, fie proprietarii vor achita de buna voie, atunci cand vor primi instiintarea de judecata, fie, dupa pronuntarea instantei, mers la executor si efectuata executare silita. La noi in bloc s-au facut peste 40 dosare in instanta pentru rau platnici. Si toate rezolutiile au fost in favoarea asociatiei, care si-a recuperat absolut toate debitele restante.