avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu scutire de raport sau Contract de imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu scutire de raport sau Contract de imprumut

Bună ziua,
Tatăl meu (divorțat, cu mai mulți copii) urmează să îmi dea în mod discret o sumă de bani importantă, pe care nu dorește să i-o returnez. Suma ar putea fi dată prin: (1) Contract de împrumut și (2) Donație cu scutire de raport. Care dintre modalități ar fi mai avantajoasă pentru mine? Întreb asta pentru că atunci când tata nu va mai fi, la dezbaterea succesiunii, sunt obligat să menționez notarului că am primit o donație sau are notarul o bază de date în care să verifice daca de-a lungul vietii au fost facute donatii copiilor? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:24, 26 August 2024
Buna ziua

Cat timp este in viata, tatal tau poate sa faca ce vrea cu banii lui. Nu trebuie sa justifice nimanui cui si cum ii da.

Daca tatal tau nu vrea banii inapoi si nici nu asteapta altceva de la tine in schimbul lor poate pur si simplu sa ti-i transfere in contul bancar, cadou.
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde daca suma va incalca sau nu rezerva fratilor.
Contractul de imprumut inseamna ca returnati banii. Donatia ca nu se returneaza banii. Contract care sa para de imprumut dar care e donatie e usor de dovedit. Nu ajuta.
Vorbiti cu un avocat si verificati cum sa faceti totul legal.
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre ce suma.vb ? Dacadepășește 25 mii de lei, trebuie încheiat un contract de donatie la notar și în baza lui va da. Daca donatia incalca rezerva succesorala a celorlalți mostenitori rezervatari, poate fi atacata de ei după decesul tatalui. Daca tatal vrea sa fie discret, va da in mai multe transe prin banca sau cash și gata, nu știe nimeni.
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați întrebat care dintre modalități ar fi cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră.
DISCREȚIA este unica modalitate cu avantaje maxime, și complicații minime.

Deci, tatăl să vă dea banii CHAȘ, și nu veți avea probleme. Poate să vă dea la tășcuță și 100.000 lei.
Dar să nu știe stânga ce face dreapta, adică fără acte notariale, și fără donații cu scutiri și nescutiri.

Eu vă garantez, că dacă vreți să vă complicați cu acte notariale diverse..., și declarații la succesiune că ați primit bani...., veți pierde o parte bună din acei bani primiți cadou.
Să nu mai zic că veți suferi de stresul proceselor la Judecătorie......
Ultima modificare: Marți, 20 August 2024
Dapix, utilizator
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
In general, in relatiile de familie aceste lucruri se stiu. In practica putine cazuri nu se pot dovedi. Iti trebuie un inceput de dovada scrisa si un martor, nu e asa dificil.
De aceea mai bine verifica exact cum poate sa primeasca banii in mod legal. Aia cu „sa nu stie nimeni” dureaza pana la prima zi de nastere in familia largita, primul botez sau primul divort. Cam asa e in practica...