avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu scutire de raport sau Contract de imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu scutire de raport sau Contract de imprumut

Bună ziua,
Tatăl meu (divorțat, cu mai mulți copii) urmează să îmi dea în mod discret o sumă de bani importantă, pe care nu dorește să i-o returnez. Suma ar putea fi dată prin: (1) Contract de împrumut și (2) Donație cu scutire de raport. Care dintre modalități ar fi mai avantajoasă pentru mine? Întreb asta pentru că atunci când tata nu va mai fi, la dezbaterea succesiunii, sunt obligat să menționez notarului că am primit o donație sau are notarul o bază de date în care să verifice daca de-a lungul vietii au fost facute donatii copiilor? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:24, 26 August 2024
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plus ca nu mai cheltuiti la notar.......si timp pierdut......
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util


Liliana Gradinaru a scris:

Depinde daca suma va incalca sau nu rezerva fratilor.


Puteti va rog sa detaliati?
Tatal poate dispune cum vrea de averea lui in timpul vietii, o eventuala rezerva succesorala se calculeaza la bunurile aflate in proprietatea mostenitului la momentul mortii...

5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatal sa va dea banii discret fara sa stie nimeni. faceti ce doriti cu ei (poate un cont de economii pe termen indelungat).
Cat timp va da o suma de bani sau orice altceva in viata fiind, nu se incalca nici o rezerva succesorala.
Repet: fara sa "stie stanga ce face dreapta".
Nu va complicati inutil cu tot felul de documente, pentru ca nu e necesar in acest caz.
Da, tata va da banii "discret" si in mana, dar:
1. Nu aveți nicio justificare a acelor bani. Dacă mâine vreți sa ii puneți în cont, banca o sa va ceara documente justificative.
2. Dacă vreți sa folosiți suma ca să va cumpărați un imobil în ideea ca " e doar al meu, ca banii mi i-a dat tata", din nou, nu veți avea niciun document justificativ.
Sunt mulți care au impresia ca dacă primesc asa, sume mari de la părinți, ceea ce vor cumpăra, nu se împarte cu sotul/soția în caz de divorț.
Și sa stați la saltea cu niște teancuri de bani...suna cam dubios pe unde va veți duce.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2024
raluk0207, utilizator
Pop_m
Si cele care ar fi trebuit sa fie daca n-ar fi fost date in avans fiilor si sotului supravietuitor. Cautati explicatii pe net, este dificil si foarte lung sa va explic asa, in abstract.

Pentru cei care dau sfaturi de incalcare a legii, acestea duc la dificultati juridice ulterioare care au, adesea, rezolvari mult mai costisitoare. In plus nu stiti pe cine la ce invatati, poate se fraudeaza legea, poate ceilalti mostenitori doar, iar raspunsul dat poate fi oricum gresit pentru user daca e sau nu casatorit, in functie de ce vrea sa faca cu banii etc.
Cum spunea si raluk0207, pot fi probleme serioase, inclusiv acuzatii de spalare de bani, asa incat atentie mare la astfel de sfaturi.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~