Am nevoie de ajutorul vostru in urmatorul caz:
- firma acorda zile de concediu in avans angajatilor fara a stipula in regulamanetul intern ca ar exista un proces legat de acordarea acestei facilitati
- anagajatul X depune o cerere de concediu care are niste zile in avans.
- firma ii refuza cerera pt zilele care sunt in avans, stipuland ca concediu in avans se acorda prin proces de selectie la nivelul firmei cu niste motive solide.
- firma mai acorda la fiecare an o zi in plus de concediu. Angajatul implineste anul in mai, iar cand se calculeaza nr zilele de concediu ramas pe perioda muncita se calculeaza: 12/(20+1) . Este corect acest calcul tinand cont ca angajatul a castigat acea zi in mai?
- nu exisista nici un document intern in firma care sa prezinte modul de calcul ci doar ca se acorda o zi in plus de concediu dupa implinirea unui an.
Interbarile mele sunt
- refuzul acordari concediului in avans este o forma de hartuire / discriminare a angajatului?
- ar ajuta formularea unei cereri la itm sau in instanta ?
- este corect calculul de zile de concediu ?
1. Nu constituie forma de discriminare, decat in situatia in care ceilalti salariati beneficiaza de asa ceva pe baza unor criterii care duc la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
2. Nu stiu ce sanse aveti in cazul unei sesizari la ITM sau actiuni in instanta, privind obligarea angajatorului de a va aproba luarea CO in avans, deoarece CO se acorda proportional cu perioada lucrata.
3. Referitor la calcul, daca am inteles bine :
- pana la 01.05 , aveti 20 de zile lucratoare de CO
- dupa 01.05, aveti 21 de zile lucratoare de CO
In acest caz, numarul total de zile de CO este :
- pana la 01.05 , 20 :12 x 4 ...7 zile CO
Conform art 5 alin 5 codul muncii: in relatiile de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii, acest articol nu este cumva incalcat ?
- in CIM exista dreptul la egalitate de sanse si tratament , dreptul angajatului. Dreptul unora de a avea zile de concediu in avans pe ochi frumosi versus alti angajati mai este corect?
V-am raspuns deja : Nu constituie forma de discriminare, decat in situatia in care ceilalti salariati beneficiaza de asa ceva pe baza unor criterii care duc la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.