avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Varsta minima inscriere la gradinita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Varsta minima inscriere la gradinita

Buna ziua,

Am un copil care este nascut la sfarsit de octombrie. Momentan nu a implinit 2 ani.
Eu cu mama lui suntem divortati, dar avem custodie comuna.
Avand in vedere ca in Romania varsta minima de la care gradinita e obligatorie e de la 4 ani, iar daca nu inscrii copilul la gradinita incalci legea.
Mama copilului doreste sa-l inscrie de la anul, insa in aprile-mai cand se demareaza procesul si formalitatile de inscriere copilul de-abia va implini 2 ani si jumatate. 3 va face de-abia in Octombrie la anul.
Eu nu doresc inscrierea copilului la anul, vreau sa il inscriu cat mai tarziu din motive evidente ce tin de mediul din gradinitele de stat, despre care as prefera sa nu discut aici.

Asadar nelamurirea mea este daca incalc sau nu legea neinscriind copilul la gradinita:
- pana cand implineste 4 ani (de-abia in Octombrie 2026, deci dupa ce anul scolar incepe in septembrie)
- pana cand implineste 5 ani, dar va avea 4 ani si jumatate impliniti in perioada aprilie-mai 2027, cand incep inscrierile la gradinita si 4 ani si 10 luni cand incep cursurile la gradinita in Septembrie 2027.

Sper ca am fost clar, dar, daca nu, am rugamintea sa-mi spuneti ce alte detalii trebuia sa adaug si o voi face.

In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2024
Dinu Iancu, utilizator
Nu va plac conditiile din gradinite, cautati solutii alternative. Inscrierea e una, frecventarea e alta. Calculati gresit.
Un copil trebuie expus comunitatii de la circa 3 ani, este varsta la care se poate adapta in grupuri de varsta sa si interactiona cu grupul.
Un copil tinut in casa mai mult timp nu este mai bine adaptat in gradinita doar pentru ca a ajuns in grupuri straine, extinse la varsta mai mare.
Incalcati un drept al copilului negandu-i accesul la educatie, iar daca celalalt parinte doreste ca sa inscrie copilul la gradinita, o poate face cu o actiune in instanta.
Asa incat discutati cu celalalt parinte si luati o decizie impreuna, in functie de disponibilitatile de timp, bani etc. ale ambilor parinti.
Multumesc pentru raspuns.
Intrebarea mea era insa legata strict de varsta si daca este sau nu ilegal, avand in vedere obligativitatea.
Am crezut ca este clar ca e ilegal, incalcati dreptul copilului la educatie, asta v-am scris. Varsta minima de la care gradinita trebuie frecventata obligatoriu e 4 ani, asta nu inseamna ca un copil nu are dreptul la educatie mai devreme.
Nu-mi e clar: daca legea obliga doar de la 4 ani sa fie inscris la graidnita, de ce o incalc daca il inscriu doar de cand implineste 4 ani?
Ilegal nu inseamna ceva care nu este legal? Iar daca legea spune ca e obligatoriu de la 4 ani ... nu inteleg de ce o incalc.
Intrebarea mea, repet, era legata strict de varsta: daca e obligatoriu, conform legii, in 2026, cand el implineste 4 ani in Octombrie, dupa ce incepe anul scolar, sau, tot fara sa incalc legea il pot inscrie in 2027, cand in Septembrie va avea 4 ani si 11 luni.

Multumesc
Nu incalcati legea la care faceti referire, nu inseamna ca nu incalcati drepturile copilului de prin alte legi. Depinde si de celalalt parinte. Nu va pot da un raspuns alb-negru pe ce doriti dv., este vorba despre drepturile copilului si nuantele sunt foarte multe, implicatiile la fel, vorbiti cu un avocat, va rog.