avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Varsta minima inscriere la gradinita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Varsta minima inscriere la gradinita

Buna ziua,

Am un copil care este nascut la sfarsit de octombrie. Momentan nu a implinit 2 ani.
Eu cu mama lui suntem divortati, dar avem custodie comuna.
Avand in vedere ca in Romania varsta minima de la care gradinita e obligatorie e de la 4 ani, iar daca nu inscrii copilul la gradinita incalci legea.
Mama copilului doreste sa-l inscrie de la anul, insa in aprile-mai cand se demareaza procesul si formalitatile de inscriere copilul de-abia va implini 2 ani si jumatate. 3 va face de-abia in Octombrie la anul.
Eu nu doresc inscrierea copilului la anul, vreau sa il inscriu cat mai tarziu din motive evidente ce tin de mediul din gradinitele de stat, despre care as prefera sa nu discut aici.

Asadar nelamurirea mea este daca incalc sau nu legea neinscriind copilul la gradinita:
- pana cand implineste 4 ani (de-abia in Octombrie 2026, deci dupa ce anul scolar incepe in septembrie)
- pana cand implineste 5 ani, dar va avea 4 ani si jumatate impliniti in perioada aprilie-mai 2027, cand incep inscrierile la gradinita si 4 ani si 10 luni cand incep cursurile la gradinita in Septembrie 2027.

Sper ca am fost clar, dar, daca nu, am rugamintea sa-mi spuneti ce alte detalii trebuia sa adaug si o voi face.

In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2024
Dinu Iancu, utilizator
Va multumesc.

Sper sa mai primesc si alte raspunsuri.
Buna ziua

Obligativitatea nu este legata de varsta, ci de a fi inscris in grupa mijlocie.

Ordinea este asa:
- grupa mijlocie --> 1 an
- grupa mare --> 1 an
- clasa pregatitoare (de la 6 ani).

De aici vine si nevoia de a inscris cand implineste 4 ani.

Daca cel mic e nascut la sfarsit de octombrie, nu incalcati nici o lege daca merge la gradinita la 4 ani si 10 luni.

De fapt, unul dintre criteriile de departajare pt inscriere este daca copilul are deja 4 ani impliniti. Cum al dvs nu va avea 4 ani impliniti in Septembrie 2026, nu va lua punctaj pt acest criteriu. Poate sa ia puncte pe alte criterii.

Totusi, daca alegeti varianta de a-l inscrie la 5 ani in grupa mijlocie, va incepe clasa I-a la aproape 8 ani si va termina scoala generala la aproape 16 ani....

In alta ordine de idei, nu este obligatoriu sa mearga la o gradinita de stat. Realitatea e ca, desi sunt asa cum spuneti dvs ca sunt, este bataie mare pe ele pt ca sunt putine. Puteti sa inscrieti copilul la o gradinita privata acreditata.
Problema este ca pare ca e o neintelegere intre parinti privind varsta, dar si nivelul la care copilul intra la gradinita. Mama l-ar da la nici 3 ani, dar nu la grupa mijlocie, evident.
Nu cunosc daca acest copil are particularitati in dezvoltare care sa justifice o alta decizie, iar intarzierea inscrierii unui copil cu o dezvoltare intr-un grafic general bun nu este benefica lui.
Acestea de mai sus, care exced legii invatamantului preuniversitar, intra sub incidenta legii 272 si pot influenta destul de mult parcursul unui copil in viata, dar pot fi si instrumente de lupta intre parinti. De aceea are alte valente intrebarea, analiza ar trebui sa fie mai profunda decat legea si varsta, caci nu cred ca un parinte care vrea sa isi dea copilul la gradinita la 2 ani si 9 luni va astepta pana la 4 ani si 9 luni ca sa o faca. Si imi e teama ca se vor duce batalii care vor distanta copilul de ambii parinti poate... sper din suflet sa nu fie asa. Cred ca se poate negocia altceva, se poate colabora altfel.

~ final discuție ~