avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Dacă eu și soțul avem separație de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Dacă eu și soțul avem separație de bunuri făcută ...

Bună ziua,
Dacă eu și soțul avem separație de bunuri făcută la notar în urmă cu aproximativ 1 an și apartamentul este pe numele meu, luat înainte de casatorie, acum 8 ani, doresc sa știu, in cazul in care vreodată mi se întâmplă ceva, cui rămâne apartamentul? Menționez că există copii minori care sunt ai nostri. Rata o plătesc doar eu, dar am înțeles că în situația în care pățesc ceva, lui ii va rămâne o parte din casa. Cum pot evita acest lucru? Știu că este "drobul de sare", dar mă macină chestia asta de ceva vreme. Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:38, 22 August 2024
Apartamentul se împarte între soț (1/4) si copii (3/4).
Singura varianta pentru ca soțul sa nu moștenească nimic este ca acel apartament sa nu mai existe în patrimoniul dvs. Mai exact: sa îl instrainati din timpul vieții.
Va mulțumesc foarte mult pentru răspunsul rapid și mai ales pentru că m-ați lămurit. Poate suna stupid întrebarea, dar dacă nu aș fi făcut separația de bunuri, ar fi fost același procent de "moștenire"? Poate greșesc, dar nu îi vad sensul atunci. Eu plătesc ratele, el nu are niciun aport financiar, cu toate astea, poate beneficia, într-un caz nefericit. Sper că ați înțeles la ce mă refer. Toate cele bune!
Nu l-ati facut chiar degeaba, pt ca nu contribuie, sotul nu are un drept de creanta prezumat, ca platiti ratele în timpul casatoriei. Deci daca divortati, nu are vreun drept, dar dacă decedați înaintea lui, cu separație de bunuri sau nu, sotul mosteneste 1/4.
Puteti sa va faceți testament ca fii dvs sa mosteneasca tot , atunci sotul va culege doar rezerva în caz ca nu accepta sa nu mosteneasca nimic.
Nu știe nimeni când moare, daca va mai fi sotul dvs la data decesului dvs...etc etc
Ultima modificare: Joi, 22 August 2024
gi-jane2, moderator
Mulțumesc mult! Utile informații! Acum, sa speram că mai trăiesc cel puțin 60 de ani, dar cum ați zis... Niciodată nu se știe :))
Numai bine!

IrinaAp a scris:

Va mulțumesc foarte mult pentru răspunsul rapid și mai ales pentru că m-ați lămurit. Poate suna stupid întrebarea, dar dacă nu aș fi făcut separația de bunuri, ar fi fost același procent de "moștenire"? Poate greșesc, dar nu îi vad sensul atunci. Eu plătesc ratele, el nu are niciun aport financiar, cu toate astea, poate beneficia, într-un caz nefericit. Sper că ați înțeles la ce mă refer. Toate cele bune!

Da.
Cota la moștenire e aceeași.
Dacă ați făcut o convenție matrimoniala în ideea ca soțul sa nu mosteneasc nimic, da, ați facut-o degeaba.
Convențiile matrimoniale de separație de bunuri își au sensul dacă se dorește achiziționarea de bunuri pe viitor, dar ca acele bunuri sa fie proprii ale sotului/soției care cumpără, iar în caz de divorț, sa nu fie incluse la partaj.
Ultima modificare: Joi, 22 August 2024
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~