Pensia se stabileste în raport cu punctajul mediu anual obtinut în perioada de cotizare.
Numarul de puncte realizat în fiecare luna se calculeaza prin împartirea salariului brut individual la salariul mediu lunar din luna respectiva comunicat de Comisia nationala de statistica. Pentru lunile în care nu s-a comunicat se ia ca baza de calcul ultimul salariu brut comunicat. Punctajul anual se determina prin împartirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numarului de puncte realizate lunar. Punctajul mediu anual realizat în perioada de cotizare se determina prin împartirea numarului de puncte realizate din însumarea puntajelor anuale realizate la numarul anilor ce constituie stagiul complet de cotizare prevazut de anexa 3 la lege.
Pentru perioadele asimilate la determinarea punctajului anual se utilizeaza:
- cuantumul pensiei de invalid;
- 25% din salariul mediu brut pe economie din perioada respectiva pentru cazurile de studii universitare la învatamântul de zi, pentru satisfacerea stagiului militar, pentru studentii, elevii si ucenicii pe perioada practicii.
Punctajul stabilit prin metodele de mai sus nu poate depasi valoarea a 5 puncte într-un an calendaristic.
Valoarea unui punct de pensie pentru trimestrul I – 2004 reprezinta 39% din suma de 6800000 lei salariul mediu brut estimat în trimestrul I si nu va fi mai mic decât valoarea punctului de pensie din decembrie 2003, asa cum prevede art.21 din L 519/2003.
Calcul pensie
loredanaelena
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza valoarea pensiei unui barbat nascut la data de 13.12.1945 cu stagiu de cotizare de 40 de ani si 15 zile si grupa a II-a ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie
rusu marcela
Am urmat facultatea de filologie intre 1969-1973si am lucrat in invatamant.Stagiul asimilat este de 4 ani sau 3 ani si 11 luni?Cum se calculeaza punctele ... (vezi toată discuția)