avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sunt pensionat anticipat partial cu stagiu de cotizare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sunt pensionat anticipat partial cu stagiu de cotizare contributiv ...

Sunt pensionat anticipat partial cu stagiu de cotizare contributiv 35 ani.(altfel nici nu puteam fi pensionat anticipat)
Decizia dupa recalculare cf.noii legi la calcul puncte de stabilitate a scazut anii de facultate la zi 5 ani si armata 9 luni din stagiul de cotizare.
In consecinta in loc de 6,25 pct.de stabilitate am primit doar 2,2363 (stgiul cotizare contributiv 35 ani - 5 ani si 9 luni=4 ani si 3 luni)
Este corect?
Cel mai recent răspuns: nelutu_pop , utilizator 13:09, 30 August 2024
Este corect . Stagiul dvs. cand ati iesit in pensie nu era neaparat contributiv - cuprindea atat perioadele in care ati lucrat , cat si perioadele asimilate stagiului de cotizare . Notiunea de “ stagiu contributiv “ a fost introdusa de Legea 360/2023 si , la art. 3 lit (r) se explica ce este acesta : perioada de timp pentru care s-au datorat - pentru salariati - , sau s-au datorat si platit - pentru cei care au facut contract direct cu casele de pensii - contributii la sistemul national de pensii . Ori , cat ati fost in facultate sau armata , nimeni nu a datorat ( si cu atat mai putin platit ) asfel de contributii . Prin urmare , acestea nu sunt perioade contributive , ci perioade asimilate .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca e adevărat ce Spune-ți eu am ieșit anticipat in oct 2022 și mi s-a spus ca legea prevede 35 ani minim cu contribuție și nu mi-a luat in considerare armata , am stat atâta cât a fost necesar și am făcut 35 ani și 19 zile.Perioadele asimilate cum spune legea nu s-au “pus” doar cele cu contribuție . Acu la recalculare surpriza , nu mi-a dat 6,25 puncte stabilitate , au diminuat perioada de vechime au scăzut armata și mai am eu o perioada in care am fost militar ceeea ce nu a fost corect . Nu cred ca au făcut intenționat acest lucru , am fost la casa de pensii și a recunoscut un angajat de acolo ca nu trebuie să-mi scadă din 35 ani armata fiindcă nu sunt la limita de vârsta sunt încă parțial anticipat și mi-a făcut copie după decizie a promis ca din 2 sept încep sa revizuiască pe cele cu greșeli .
Ce mi s-a părut ciudat este ca la aceiași casa de pensii am mai vorbit cu doi angajați care spuneau ca așa spune legea ca armata trebuie scăzută chiar dacă ești la pensie anticipat ceea ce nu e corect după legea 360/2023 , înseamnă ca pe cei care am ieșit anticipat ne penalizează fiindcă am făcut armata. Ne taie din anii in care am contribuit ….mie frica de ăștia, de necunoștință lor, mai exact ca n-o fii un fel de pedeapsa împotriva unor pensionari .
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2024
nelutu_pop, utilizator

~ final discuție ~