avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la urmatoarele: ...

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la urmatoarele:
In 2014 am achizitionat un imobil cu TVA 5% prin programul Prima Casa.
In 10.2023 am semnat un antecontract pt achizitia unui alt apartament de pana in 120mp , cu finalizare 12.2024.
Tinand cont de acestea, la ce cota de TVA se va incadra apartamentul pt care am semnat antecontract?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 12:43, 23 August 2024
Buna ziua

Legea 296/2023:
Art 5:
(1) Prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (2) lit. m) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2024 se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.

Deci daca apartamentul se incadreaza in conditiile de mai sus (maxim 120mp si maxim 600.000 lei fara TVA) atunci veti plati 5% TVA.

Registrul locuintelor achizionate cu cota redusa de tva s-a infiintat din 2023, deci nu conteaza imobilele cumparate anterior acestei date.

~ final discuție ~