Recalculare cf.grupa ii-a de munca
Bună ziua!
Am adeverință de la angajator care stipulează că înainte de 01 aprilie 2001 am fost încadrat în grupa ii-a de muncă și a plătit contribuția de asigurări sociale corespunzătoare.
Casa de pensii teritorială a refuzat să ia în calcul acest lucru.
Conform deciziei ICCJ nr.28/2024, am dreptul la recalcularea cuantumului pensiei cu majorarea de 50% a punctajelor, sau trebuie să solicit acest lucru în instanță?
Vă mulțumesc!
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
În interpretarea dispozițiilor art. 30 alin. (4^4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din aceeași lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă, produce efecte și sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d), și la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 56^2 din Legea nr. 263/2010.
Daca va incadrati in prevederile de mai sus si casa v-a emis decizie de respingere mergeti in instanta.