avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament in rate drept dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament in rate drept dupa casatorie

Buna ziua

Am achizitionat singur apartament in rate in 2018.
In 2024 m-am casatorit insa fara sa facem act de separatie de bunuri.
Inca platesc rate insa exclusiv din salariu meu. Avem un cont comun unde punem lunar o suma de bani agreata pentru cheluielile comune iar difernta fiecare o gestioneaza cum doreste iar rata o platesc din banii mei.
Ea are un copil de 16 dintro casatorie anterioara care sta cu celalat parinte.
Ne intelegem bine insa intrebarea este ... daca cumva se intampla ceva cu ea, avand ceva probleme de sanatate ...in caz de deces copilul poate sa ridice pretentii la apartamentul meu?

De asemenea daca vreau sa il las mostenire la singurul meu nepot cum sa procedez, este suficient un testament sau tot exista riscul sa ceara parte sotia si sau copilul ei?

Ea are deja un alt apartament care este dat in chirie si o sa ii ramana copilului...eu nu vreau nimic de acolo si chiria o pastreaza tot ea si locuim la mine

Multumesc
Buna ziua

Daca sunteti casatorit in regimul comuniunii de bunuri, dupa casatorie toate bunurile se prezuma a fi comune, mai putin cele care sunt primite din mosteniri sau care sunt cumparate cu banii din vanzarea unor mosteniri.

Sotia poate avea un drept de creanta asupra apartamentului. Se prezuma ca dupa casatorie ratele le-ati platit impreuna. Deci fiul sau poate avea pretentii.

Totusi, si dvs ca sot supravietuitor aveti dreptul, daca moare, la 1/4 din apartamentul ei.

Cel mai simplu este sa schimbati regimul castoriei in cel al separatiei bunurilor, daca oricum asta este realitatea.

Daca sotia moare inaintea dvs si nu aveti copii, atunci puteti face testament pentru nepot. Daca dvs muriti inainte de sotie, aceasta va avea dreptul la o parte din mostenire (cat de mare depinde ce rude ale dvs mai sunt in viata la momentul ala - cu cine vine in concurs sotia la mostenire). Sotia nu poate fi indepartata de la mostenire (e mostenitor rezervatar). Mai departe, copilul ei o va mosteni pe ea.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inainte de deces nu puteti prevedea ceva in sensul ca sotia sa nu va mosteneasca deloc, puteti insa sa ii micsorati cota. Privitor la cheltuieli, era buna acea separatie de bunuri, poate o negociati acum. Aveti grija la efectele la divort si efectele la deces, sunt diferite.
Buna ziua

Deci sa inteleg ca si fiul poate sa solicite in caz de deces al sotiei drept de creanta nu doar sotia...chiar daca apartament este pe numele meu singur
Dreptul de creanta se calculeaza la valoarea ratelor platite in timpul casatoriei sau la valoarea imobilului?
Am platit mai bine de 30% inainte de casatorie dar valoarea imobilului este tripla acum.


Multumesc

Ultima modificare: Luni, 26 August 2024
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La valoarea ratelor, dreptul ei de creanta se refera la plata ratelor, ca la alea contribuie. De asemenea, dacă mai investiți în casa, și pt acele investiți, poate solicita drept de creanta.
Fiul poate solicita în termen de 3 ani de la decesul mamei sau mama, în termen de 3 ani de la divort/ separarea în fapt ( ca poate interveni și un divorț, nu stiti).
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O conventie matrimoniala v-ar pune la adapost de acest drept de creanta, poate vorbiti totusi cu un avocat. Faceti calcule, analizati, faceti un testament poate, cine stie, depinde de totalitatea bunurilor, creante etc.

~ final discuție ~