avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare din imobil al unui major care încă studiază
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare din imobil al unui major care încă studiază

Buna ziua… sunt un tânăr de 21 de ani care trece prin următoarea situație… părinții mei au divorțat acum 2 ani, eu încă studiez si locuiesc in apartamentul coproprietarilor(aceștia fiind tatăl meu si bunica mea)… de curând, bunica mea a părăsit aceasta lume, iar tatăl meu vrea sa vândă apartamentul fără vreun motiv… îl acest proces, el considerând ca eu trebuie sa părăsesc imobilul…
Țin sa menționez și faptul ca tatăl meu nu a locuit cu noi timp de 14 ani de zile iar eu in acest timp am avut grija de mama acestuia… cu toate acestea el ma acuza ca am profitat de aceasta(eu in acest timp având grija de bunica mea/mama tatălui meu, ei fiindu-i greu sa se deplaseze)…
Întrebarea mea este daca ce face el este legal, având in vedere ca el este unicul proprietar si moștenitor al apartamentului…
Iar in cazul in care ce vrea el este legal, eu cum m-a pot apăra?
Mulțumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Luni, 26 August 2024
Ink5025, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:34, 26 August 2024
Buna ziua

Parintii tai sunt obligati in solidar sa te intretina (asta insemna sa iti asigure inclusiv un acoperis deasupra capului) pana la terminarea studiilor dar cel mult pana la 26 de ani.

Desi nu-l poti impiedica pe tatal tau sa vanda apartamentul, poti sa iti dai parintii in judecata pentru a-i obliga sa te intretina.

Tu vorbesti de tatal tau, dar nu spui nimic de mama ta.

Art 499
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Mama s-a ocupat de mine in măsura responsabilităților, nimic mai mult, deoarece mama mea sta cu chirie intr-o garsoniera… faza este ca surprinzător și mama mea a fost evacuată din apartament… și teoretic acum eu urmez(după cum vrea tatăl meu)
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu tot regretul pentru situatia ta , ce vrea tatal tau este perfect legal . Nu e nimic surprinzator ca mama a fost evacuata . Cata vreme a fost sotia tatalui , avea dreptul sa locuiasca in locuinta familiei , chiar daca numai tatal era proprietar . Cand nu a mai fost sotie , a pierdut acest drept . Indiferent ca ai avut grija de bunica , si fara legatura cu acuzele pe care ti le aduce , tatal tau are dreptul sa dispuna de proprietatea sa asa cum doreste : sa o vanda , sa o doneze , sa o inchirieze , s.a.m.d. Nu poti spune ca nu are un motiv , ca are : prefera sa aiba bani in cont , nu apartamentul .Legea te protejeaza pe perioada cat faci scoala si nu ai mijloace indestulatoare sa te intretii , dar , in intelesul acesteia , fiecare parinte e obligat sa-ti dea pensie de intretinere , care merge - daca esti singurul copil care e in aceasta situatie - pana la 25% din venitul sau lunar . NU neaparat acoperis deasupra capului . Singura ta aparare este sa deschizi impotriva fiecarui parinte actiune pentru aceasta pensie de intretinere , si din cele doua sume va trebui sa te descurci cu toate : chirie , intretinere , alimente , manuale , haine , etc. Poate te gandesti la o angajare in paralel cu scoala - daca ce obtii nu va fi suficient - macar cu timp partial .
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
iar tatăl meu vrea sa vândă apartamentul fără vreun motiv

pai nici nu ii trebuie. Fiind proprietar ( cand va deveni dupa ce parcurge procedura succesorala,), va putea sa faca ce doreste cu casa.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti cere intretinere de la tata. Puteati cere plata intretinerii bunicii daca ati avut grija de ea, acum e dificil. Puteati discuta cu bunica sa va lase o parte din imobil... acum iar e tardiv.
Vorbiti cu un avocat pt pensie de inrtetinere, fie in natura, fie in bani si poate data viitoare apelati din timp.

~ final discuție ~