avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua! Va rog mult sa fiu ajutata cu lamuriri( ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua! Va rog mult sa fiu ajutata cu lamuriri( deslusire ...

Buna ziua!

Va rog mult sa fiu ajutata cu lamuriri( deslusire a textului legii) in ceea ce priveste art 406, alin 5 si 6 cod procedura civila:

5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.

De ex daca exista o Hotarare data de judecatorie( prima instanta) si reclamantul nu este multumit de dispozitiile Hotararii si urmeaza calea de atac, adica face Apel. Si atunci , ca sa aplice disp art 406, alin 5, reclamantul trebuie sa mentioneze ca intelege sa renunte la judecarea initiala ( adica la cererea initiala de la judecatorie pt care s-a emis deja Sentinta) sau disp art 406, alin 5 se refera la renuntarea judecatii apelului formulat?
In care dintre conditii, instanta poate dispune anularea ( in tot sau in parte) Sentintei judecatoresti?

Va multumesc mult!
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: colinsmarty , utilizator 17:05, 27 August 2024
Nu, nu functioneaza asa. Reclamantul cere ceva in instanta. Daca vine in apel si zice: m-am razgandit, nu mai vreau sa decida instantele pe problema mea, atunci totul revine la situatia initiala, hotararile pronuntate anulandu-se.
Buna ziua!
Multumesc foarte frumos pt raspuns.

1. Inteleg atunci ca in Apel la primul termen in fata instantei, reclamantul poate solicita ( scris sau oral) cererea de renuntare la judecata ( insemnand la judecata din prima instanta) si in consecinta se va anula Sentinta ( in tot sau in parte)?
3. Solicitarea de renuntare la judecata se poate face si anterior fixarii termenului in Apel? De ex in motivarea Apelului.,
2. Hotararea din Apel ( ref la actul de renuntare la judecata) este supusa recursului?

Toata stima,

Liliana Gradinaru a scris:

Nu, nu functioneaza asa. Reclamantul cere ceva in instanta. Daca vine in apel si zice: m-am razgandit, nu mai vreau sa decida instantele pe problema mea, atunci totul revine la situatia initiala, hotararile pronuntate anulandu-se.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate solicita cererea, o cerere sau o solicitare este acelasi lucru, sunt sinonime. Poate solicita sau poate cere renuntarea la judecata. Aceasta se poate face si anterior primului termen. Raspunsul la intrebarea ultima, nr. 2, vi l-ati dat singur in primul mesaj.
Aveti mare grija privitor la alte efecte eventuale ale acestei renuntari, pierderi sau nu de termen, reconventionala etc., cheltuieli de judecata. Nu actionati in acest mod fara sa consultati un avocat, nu e ok, vorbiti cu unul inainte sa luati o decizie, ca va poate costa scump renuntarea...
Am luat la cunostinta si multumesc inca o data pt clarificari.
In acest caz ( la care fac referire) a fost o procedura “de urgenta” , in camera de consiliu, judecata intr-un singur termen. Nu s-a depus reconventionala, decat o intampinare. Dar actiunea inaintata catre judecatorie, avea in sine sanse mici, insa era cu 2 taisuri. In prezent se doreste renuntarea la judecata pe calea apelului si “stingerea” acelui litigiu.
Am luat legatura cu un dl av si nu o sa actionez haotic in necunostinta de cauza. De asta am apelat si aici la ajutor, tocmai ca sa nu rwgretam vreo decizie sau sa facem un prejudiciu mai mare.

Liliana Gradinaru a scris:

Nu poate solicita cererea, o cerere sau o solicitare este acelasi lucru, sunt sinonime. Poate solicita sau poate cere renuntarea la judecata. Aceasta se poate face si anterior primului termen. Raspunsul la intrebarea ultima, nr. 2, vi l-ati dat singur in primul mesaj.
Aveti mare grija privitor la alte efecte eventuale ale acestei renuntari, pierderi sau nu de termen, reconventionala etc., cheltuieli de judecata. Nu actionati in acest mod fara sa consultati un avocat, nu e ok, vorbiti cu unul inainte sa luati o decizie, ca va poate costa scump renuntarea...

~ final discuție ~