Adevărată nedreptate se adâncește prin noua lege.Un pensionar ce a contribuit la bugetul de pensii ,( expl. aleator,) 3000 lei, lucrați 30 de ani, primește 2, 50 pct. stabilitate, în timp ce unul cu 2000 lei, contribuție, în 40 ani, primește 11, 25 pct de stabilitate. Asta se consider pedeapsa pt. cel ce si-a adus contribuția mai mult la buget. Asa considera guvernul ca a rezolvat inechitatea. Trebuia sa se corecteze indicele de corecție și egalitatea coeficientului între femei și bărbați, și apoi o mărire pt. toți pensionarii. Nu știu ce capete luminate, și în ce scop s-a făcut aceasta lege.
cred ca s-a dorit micsorarea pensiilor,a majoritatii....abia acum se vede ce au facut.....iar la indexarea de anul viitor vor beneficia doar cei carora le-a marit-o acum,iar restul mai asteapta cativa ani,ca indexarea se va face la pensia recalculata acum .
Articolul 85 din 360/2023
(1) Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.
(2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
(3) Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
(4) Stagiile de cotizare contributive prevăzute la alin. (3) sunt cele realizate în sistemul public de pensii.
(5) Numărul de puncte de stabilitate prevăzut la alin. (3) se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an.
(6) Prevederile alin. (3)-(5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
Punctele de stabilitate se acorda celor care contribuie peste 25 de ani fara a cumula pensia cu alte venituri asigurate.
In exemplul dvs, cel care a contribuit mai mult s-a pensionat dupa 30 de ani, iar cel care a contribuit mai putin s-a pensionat dupa 40 de ani.
Prin urmare un calcul corect ar fi nu doar cat a contribuit fiecare ci si de cat va beneficia fiecare.
Tot din exemplul dvs, cel care a contribuit mai mult a inceput sa primeasca pensie cu 10 ani inaintea celui care a contribuit mai putin.
Un calcul corect ar trebui sa tina cont si de acest aspect, nu? Sigur, primul a contribuit 30 de ani, dar a primit 10 ani in plus de pensie fata de al doilea. Asa ca adugati in calcul si pensia primita de primul timp de 10 ani.
daca pensia recalculata acum este mai mica decat cea in plata inseamna ca ce?ca au calculat initial gresit pensia,si acum iau inapoi toate indexarile.....
Cei care au beneficiat de grupa de munca, normal ca au iesit la pensie mai devreme. De ce ? In primul rand, conditiile grele de munca nu pot fi asemuite cu conditii normale de lucru. Incurajarea de a iesi mai repede la pensie pentru cei cu grupa de munca, din sectorul de stat, a fost facuta de decidentii politici, sa dea bine la somaj, ca tot se inchideau fabricile, pe capete. Incurajarea continea si plati compensatorii, din acelasi motiv, somajul.
Majoritatea dintre cei pensionati cu grupa de munca, inca tineri, au lucrat in continuare, in privat sau prin firme proprii. La cei la care s-a primit, CAS (nu se primea de catre CJP, pe baza de contract individual incheiat cu CJP, decat daca aveai 3 salarii minim brute pe tara/ lunar. Nu conta daca aveai anual, indeplinita conditia) s-a recalculat pensia, dar surpriza, desi s-a contribuit la CAS, la recalculare, anii lucrati nu sunt luati in considerare ca puncte de stabilitate.
Unde este echitatea, daca egalizezi pensiile celor care au lucrat in conditii grele (ani mai putini lucrati), cu cei care au lucrat in conditii normale (ani mi multi lucrati). Poate fi comparata starea de sanatate a celor 2 categorii de pensionari ?
Hotararile definitive ale instantelor de judecata nu se mai iau in considerare ?!
Punctele de stabilitate sunt luate in calcul numai daca nu ai cumulat pensia cu venituri asigurate.
Deci cei care s-au pensionat mai devreme dar au continuat sa lucreze beneficiaza de drepturile aferente contributiilor suplimentare daca veniturile au fost asigurate.