avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere prin desfiintarea postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere prin desfiintarea postului

Buna ziua, sunt angajat cu contract pe perioada nederminata la o corporatie. Lucrez aici de peste 2 ani, pentru un client extern (din afara Romaniei). In urma cu aproximativ 2 luni clientul pentru care lucrez ca consultant a decis sa renunte la serviciile mele incepand cu data de 1 Septembrie. Decizia nu are legatura cu performanta mea la locul de munca In aceeasi situatie sunt si alti 2 colegi. Pe data de 30 August am fost convocat la birou, eu efectuand lucrul de acasa cu contract de telemunca. Mi s-a spus sa comunic daca am un motiv obiectiv pentru care nu pot veni. Am intrebat de motivul pentru care am fost invitat la birou si mi s-a spus: "Este legat de status. HR mi-a dat sa pun meetings dar sa si confirmam ca se pot tine on-site". In principiu sunt chemat pentru a imi fi comunicata concedierea prin desfiintatrea postului. Este legala aceasta abordare?
Cel mai recent răspuns: peddro , utilizator 14:43, 28 August 2024
Buna ziua

Daca nu vaflati intr-una dintre situatiile care interzic concedierea salariatului atunci in situatia expusa puteti fi concediat.

Articolul 58
(1) Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusă pentru motive care țin de persoana salariatului sau pentru motive care nu țin de persoana salariatului.

Articolul 59
Este interzisă concedierea salariaților:
a) pe criterii de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată;
b) pentru exercitarea, în condițiile legii, a dreptului la grevă și a drepturilor sindicale.
c) pentru exercitarea drepturilor prevăzute la art. 17 alin. (3), art. 18 alin. (1), art. 31, art. 39 alin. (1), art. 85 și art. 194 alin. (2).

Articolul 60
(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendării activității ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
h) pe durata efectuării concediului de odihnă.
i) pe durata efectuării concediului paternal și a concediului de îngrijitor sau pe durata absentării de la locul de muncă în condițiile reglementate la art. 152^2.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condițiile legii.

Articolul 65
(1) Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.

Articolul 66
Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

Articolul 67
Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Legalitatea o stabileste instanta de judecata .. ati primit decizia de concediere?
Inca nu.

~ final discuție ~