avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Va cer sfatul in urmatoarea speta Eu si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Va cer sfatul in urmatoarea speta Eu si prietenul meu ...

Buna ziua
Va cer sfatul in urmatoarea speta
Eu si prietenul meu am achizitionat un apartament in constructie in baza unei primisiuni bilaterale de vanzare cumparare.
bani au fost platiti in 3 transe iar in decembrie urmeaza sa achitam ultima rata cand vom deveni proprietarii apartamentului
Dezvoltatorul va prelua apartamentul pe perioada de 1 an, pe care il va mobila si il va inchiria dupa bunul plac. Costul mobilarii si utilarii apartamentului ne revine noua .
Conditia a fost urmatoarea-pana la data de 20 august noi, ca si cumparatori sa achitam apartamentul plus suma aferenta mobilarii, iar dezvoltatorul ne va achita chiria. pe 1 an 2024/2025

Cand trebuie sa inregistrez contractul de locatiune la Anaf? Data incheierii este 20.08.2024.
Cand apartamentul intra in posesia noastra, adica in decembrie sau de la data intrarii in vigoare a contractului de locatiune?
Stiu ca dupa noile reglemantari fiscale dezvoltatorul ar trebui sa retina impozitul pe care il datoram noi pentru venituri din chirii. Corect?

Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 13:06, 28 August 2024
Buna ziua

Contractul de inchiriere il inregistrati la ANAF incepand cu data acelui contract.

Daca dvs veti primi chirie de la dezvoltator incepand cu 20 August, atunci contractul trebuie inregistrat ca atare (incepand cu 20 August).

Codul Fiscal spune ca in cazul unui contract de inchiriere intre persoane fizice si juridice, impozitul de 10% se va retine si varsa de catre persoana juridica. In schimb dvs si prietenul dvs sunteti responsabili de calculul si plata CAS si CASS daca sumele primite din chirie depasesc plafoanele stabilite.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
Contractul de locațiune îl înregistrați dumneavoastră începând cu data încheierii.
Veți avea de achitat 10% contribuția CASS.

Consultați ghidul anaf
[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2024
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~