avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua!Am nevoie de ajutorul dumneavoastră în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua!Am nevoie de ajutorul dumneavoastră în următoare ...

Bună ziua!Am nevoie de ajutorul dumneavoastră în următoare situație:Societatea unde îmi desfășor activitatea,dorește la momentul acesta schimbarea programului din 8/24 la 12/24 12/48,asta in situația în care noi in contractele de muncă individuale avem trecut că și program 8 ore /24!Marea majoritate a lucrătorilor au semnat precum că sunt împotriva acestui program, având în vedere că suntem o companie din domeniul energetic!Sindicatul spune că nu poate face nimic, având în vedere că la acest moment suntem în perioada negocierilor CCM!Legal putem face ceva?Cei de la sindicat au spus că programul de muncă este atributul conducerii!Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 29 August 2024
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Astfel, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.
Păi și modificarea CIM se face unilateral?Parcă Codul Muncii la art 41 spune altceva, fiindcă în primul rând se modifică timpul de lucru!

Cornel Vasile a scris:

Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Astfel, Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.

Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2024
dragoi florin, utilizator
Nu confundati timpul de munca cu programul .. Durata timpului de munca se modifica doar cu acordul partilor, iar programul de munca doar de catre angajator.

In c.i.m. care este durata timpului de munca?
Păi asta spuneam,la ora actuală în CIM am trecut 8h/zi/noapte,și urmează să fie modificat la 12h!Aici întrebăm dacă este o decizie unilaterală sau trebuie acordul părților! Vă mulțumesc pentru răspuns!
Ultima modificare: Joi, 29 August 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Trebuie acordul partilor in acest caz.

====
Nu mai citati raspunsurile

~ final discuție ~