avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Sunt pensionata anticipat partial incepand ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Sunt pensionata anticipat partial incepand cu 24 noiembrie ...

Buna ziua,
Sunt pensionata anticipat partial incepand cu 24 noiembrie 2023. De la data depunerii Cererii de pensionare si pana la prima zi de pensie am lucrat in continuare cu CIM, respectiv de pe 2 oct 2023 pana pe 23 noiembrie 2023. Aceasta perioada, nu a fost luata in calcul in 2023 la emiterea Deciziei si pt ca am iesit cu pensie anticipata partiala, nu a fost luata in calcul nici perioada de 5 ani de facultate.
Ieri am primit Decizia cu pensia recalculata cf noii legi si am constatat ca:
-a fost preluat punctajul din Decizia veche
-au fost calculate cotect punctele de stabilitate
Dar la lit.D. din Decizia noua se precizeaza ”nr total de puncte realizate la 01.09.2024 = suma punctajelor anuale realizate la 31.08.2024 + nr pct stabilitate =...”
Din nr total de puncte realizate precizate pe noua Decizie nu fac parte si punctele aferente perioadei 2 oct-23 noiembrie 2023.
Initial, in 2023 cand am fost la Casa de pensii pt acceptare pensie, transmitere Decizie incetare CIM, doamna de la ghiseu mi a comunicat ca pt oct si noiembrie 2023 si perioada de facultate se va face o recalculare in 2025, cand se va termina perioada de diminuare a pensiei.
Cum sa procedez ca sa stiu ca imi vor fi luate in calcul si cele doua luni lucrate si perioada de facultate?
Cel mai recent răspuns: cristianasandei , utilizator 22:46, 30 August 2024
Cele doua luni lucrate dupa emiterea deciziei de pensionare precum si anii de facultate va vor fi luate in calcul in mod automat la implinirea conditiilor de pensionare la limita de varsta. Oricum atunci perioada de scolarizare ( facultate) nu va mai fi de niciun folos deoarece puncte de stabilitate se dau doar pentru perioada contributiva .
@Unlimit , partial eronat raspunsul dvs. La emiterea deciziei de pensie de limita de varsta , d-na va primi cate 0,25 puncte pe an si pentru cei 5 ani de facultate ( daca este urmata la zi , daca a obtinut diploma de licenta si daca nu a lucrat in paralel cu facultatea ) . La pensia anticipata partial nu s-a luat in calcul acea perioada , deci nu are punctaj deja cuprins in pensie . Nu sunt ani contributivi - deci nu va avea puncte de stabilitate - dar este perioada asimilata .
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~