avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate afla valoarea unui imobil/teren? Se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate afla valoarea unui imobil/teren? Se folosesc grilele ...

Cum se poate afla valoarea unui imobil/teren?

Se folosesc grilele notariale (dar nu stiu in ce "zona" notariala e - cum aflu zona daca am adresa)?
Pe de alta parte am auzit ca la un imobil notarul a spus ca bazat pe grile e 250 mii euro dar acel imobil s-a vandut cu doar 150 mii... nici pe departe sa fie 250 mii!

Intrebarile mele sunt:
1) cine si cum se face evaluarea unui imobil
2) cat costa o evaluare
3) evaluarea oficiala e totdeauna bazata pe grile notariale? Pe baza ei se platesc impozite, taxe notariale (cum ar fi de succesiune)?
4) cum se poate face o evaluare reala - adica cum se poate stii daca vinzi o casa la cat se poate vinde in mod real la momentul respectiv (nu locuiesc in RO deci nu stiu).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AdrMa_Ro , utilizator 21:03, 30 August 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Putea sa se vândă și cu 2 lei. Calculul taxelor se face la valoarea rezultata din expertiza notariala, dacă prețul declarat de părți este inferior.
Referitor la întrebările dvs:
1. Un evaluator, contractat de Camera Notarilor Publici.
2. Întrebați un evaluator.
3. Dacă valoarea declarată de părți este mai mica decât valoarea din expertiza, costurile (onorariul notarial, impozitul pe transferul proprietății, tariful de intabulare) se calculează la valoarea din expertiza.
4. Uitati-va și dvs pe OLX, Homz și alte site-uri de genul cam cu cât se vând imobilele în zona.
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2024
raluk0207, utilizator
Va multumesc mult de tot!
Ma voi uita pe site-urile pe care le pomeniti.

~ final discuție ~