avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum s-ar face partajul in instanta in cazul unui teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum s-ar face partajul in instanta in cazul unui teren pe care ...

Cum s-ar face partajul in instanta in cazul unui teren pe care exista 2 case.
Cotele pe casa mai noua (si mai mare) sunt de 50% pentru fiecare din cei 2 co-proprietari. Casa asta e usor de impartit ca are 2 etaje - pe fiecare etaj locuieste un proprietar, si parterul e impartit in 2 garaje. Casa scarilor ma gandesc ca va fi loc comun, pentru ambii proprietari - dar nu stiu ce drepturi au fiecare pt locurile comune... De asemenea va fi acoperisul casei la comun? Cine are datoria sa il repare?
Cotele pe terenul intreg pe care sunt construite casele si pe casa veche sunt de 80%, respectiv 20%.
Casa veche e la strada, casa noua e in capatul din spate al terenului.
Casa noua are 2 garaje de masini si intrarea spre garaj se face de la strada dea lungul casei vechi (este doar destul loc sa intre o masina si pentru un trotuar de lungul casei vechi care duce la casa mai mare din spate).
Cum ar face sens sa se iasa din indiviziune cu asa cote?
Ce indatoriri au co-proprietarii cat timp sunt in indiviziune - ei pot altera sau construi fara acordul in scris al celuilalt proprietar?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AdrMa_Ro , utilizator 22:37, 2 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
fizic, partajul in instanta nu e diferit de cel notarial, singura exceptie constand in faptul ca persoanele nu au ajuns la o intelegere. prin urmare, variantele sunt aceleasi: fie o parte ramane cu totul si ii plateste sulta celeilalte, fie se imparte imobilul, fie se vinde si se impart banii.
in general, partajul notarial este mai convenabil ca timp, resurse si nivel de intelegere. dar daca nu e posibil....
partajul in instanta dureaza mai mult, necesita expertize iar hotararea judecatoreasca poate nemultumi ambele parti.
pentru intrebarile punctuale, consultati un avocat.
Da, inteleg ca sunt aceste optiuni.
Intrebarea mea este ca daca se ajunge in instanta, cum ar imparti instanta sa zicem o casa ca sa dea 80% la o persoana si 20% la alta? Se merge sa se masoare fiecare camera si daca sunt 3 camere va rezulta ca 2 sunt ale unuia (cam 70%) si o camera a celuilalt (restul de 30%). Ce se intampla cu coridoarele, baile din casa, bucataria?
Vreau doar sa inteleg care ar fi rezultatul final al optiunii de a folosi hotararea judecatoreasca... cum arata acest rezultat - aceasta impartire fortata a unui imobil?
Intreb pentru mine dar si pentru partea cealalta ca sa ii pot explica unde ajungem daca mergem in instanta... ca sa vada si ei in mod concret care va fi rezultatul acelui demers.
Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pe scurt, rezultatul in instanță este imprevizibil.
El depinde foarte mult de ceea ce pârțile cer, modul de justificare al acestor cereri, încadrarea in legislație, etc. Mai depinde si de expertiză/ expertize si de modul in care pârțile, prin avocații lor, înțeleg sa se folosească de acestea. instanța nu se pricepe la imobiliare.
dupa parera mea, legislația este făcută astfel încât sa încurajeze negocierea directa mai degrabă decât judecata, aceasta urmând sa fie utilizata doar in cazuri extreme.
dar e doar o părere.
Va multumesc mult!

~ final discuție ~