avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... decizie pensie gresita in cazut pensiilor partial ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

decizie pensie gresita in cazut pensiilor partial anticipate

Legea 263 pe 2010 prevede : art.62
..
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c).
,.....

2. Legea 360/2023
art. 39
(1) În sistemul public de pensii, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat de către asigurat și, după caz, de către angajator.
.....
in cazul meu sunt pensionar partial anticipat mi s-a scazut din cei 35 ani in care am contribuit la serviciul public armata ,perioada in care am fost militar si nu am mai primit 6,25 puncte de stabilitate ci doar 2,31 . Am fost la casa de pensii unde au facut o copie dupa decizie si unul dintre angajati chiar mi-a spus ca e gresita , alti doi spuneau ca asa prevede legea 360 /2023 ......... asa o fi eu nu am toata legea si nu am rabdare sa citesc pe toata . De ce ne pune pe drumuri si ne creeaza un disconfort si o gramada de stres, am intrebat la tribunal la Lugoj am crezut ca acolo e instanta competenta ca eu acolo am domiciliu dar mi s-a spus ca numai la Timisoara se depun contestatii la decizii. Legea noua penalizeaza barbatii care au facut armata ca sa nu le dea puncte de stabilitate, nu pot crede asta
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 12:28, 1 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tribunalul este doar unul singur in judet ..dvs ati intrebat la JUdecatoria Lugoj, instanta care nu este competenta sa solutioneze litigiul impotriva Casei de Pensii.

Armata nu are nicio legatura cu punctele de stabilitate... ati mai deschis topicuri legate de problema dvs , ceea ce incalca Regulamentul acestui |forum.
Tocmai aia spuneam si eu ca armata nu trebuie sa fie scăzută de acolo si sa-mi dea puncte de stabilitate calculate la 35 ani contributivi . Adică 6,25 nu 2,31 cat am primit , îmi pare rău daca am încălcat regulile forumului dar nu eram lămurit nici acuma nu sunt se pare ca dvs spuneți ca e corecta decizia . Oricum va mulțumesc ca mi-ați răspuns am acum niște informații care mă ajuta. Nu pot crede ca legea 360/2023 e făcută împotriva pensionarilor e pentru a regla anumite probleme cu formulele din trecut. Eu mai aștept răspunsuri din care sa mă inspir când o sa merg sa fac contestație fiindcă nu îmi permit un avocat .
Nu perioada armatei ( cea pe care o faceau toti tinerii ca recruti ) vi s-a scazut , ci perioada in care - asa cum spuneti intr-un alt post - ati LUCRAT in armata . Stagiul de cotizare contributiv este cel in care se contribuie la fondul public de pensii ( vedeti art 3 lit (r) din Legea 360/2023 ) . Militarii nu contribuie la acest fond , ei au legi speciale , pensiile lor se platesc din fondurile ministerului , nu de la fondul public de pensii . In aceasta situatie actionati Casa de Pensii in judecata degeaba , asta e legea , iar judecatorii nu se pronunta decat daca a fost corect - sau nu - aplicata ( mie imi pare ca a fost ) , si nicidecum daca e o lege dreapta sau nedreapta .
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2024
CHKa, utilizator

CHKa a scris:

Nu perioada armatei ( cea pe care o faceau toti tinerii ca recruti ) vi s-a scazut , ci perioada in care - asa cum spuneti intr-un alt post - ati LUCRAT in armata . Stagiul de cotizare contributiv este cel in care se contribuie la fondul public de pensii ( vedeti art 3 lit (r) din Legea 360/2023 ) .

Va mulțumesc pentru răspuns , nu am fost destul de explicit fiindcă eu nu am studii de drept, de când sunt pensionar adică oct 2022 am primit doua decizii , prima din 2022 arată la pct E stagiu prevazut de lege 35 ani (sistemul public - condiții normale de munca ) iar la pct F stagiu cotizare realizat 35 ani și 19 zile . Mai jos sau pagina următoare este explicata litera F și la pct 2 in sistemul militar e zero peste tot deci in cei 35 ani nu era inclusă aceasta vechime de aceia nu înțeleg de ce mi-au scăzut la recalculare stagiu neintegrat și stagiu asimilat , astea doua era normal sa mi le scadă doar dacă aveam pensia la limita de vârsta . Așa au scăzut stagiul contributiv și au plecat de la o valoare mai mică pentru calculul punctelor de stabilitate . Eu când o sa ajung la limita de vârsta o sa ia in calcul și armata sau nu , fiindcă aia 35 ani nu au cuprins-o când am ieșit anticipat deci de ce să-mi diminueze Acu vechimea . Cred ca o sa mă aleg cu pensia greșita si aia o sa o iau doar ca nu e corect . Expresia “ scapă cine poate” sau “ești pe cont propriu” e mai actuala ca niciodată .Mulțumesc pentru răspunsuri as vrea sa închei aici discuția .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inseamna ca am inteles eu gresit , cel mai bine faceti o sesizare catre Casa de Pensii , o trimiteti cu confirmare de primire sau o duceti personal la Casa locala - vor trebui sa va dea numar de inregistrare - si , in conditiile actuale , musai veti primi un raspuns , chiar daca nu chiar in 30 zile …. Tot nu va dura ani , ca o actiune in justitie …. Va costa o coala de hartie si un drum in oras … Daca au gresit vor corecta , daca nu - macar va vor da explicatii …
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2024
CHKa, utilizator

~ final discuție ~